Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina v rodině hokejové hvězdy Jakuba Vrány: Strach o maminku!

Autor: pet

Stejně jako u Davida Pastrňáka vedla cesta hokejisty Jakuba Vrány (24) do NHL přes Švédsko. Nyní ale vyšlo najevo, že střelec Washingtonu se v té době strachoval o svoji maminku Janu (55).

Tenkrát v roce 2015 bylo Vránovi pouhých 19 let, hrál za Linköping a po úspěšném draftu měl působení v zámoří na dosah. Jednoho dne mu však nevlastní sestra Jana zavolala špatnou zprávu. Jeho máma si při sprchování našla bulku v podpaží a lékaři jí diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlin. Hokejista ihned zavolal mamince a řekl, že se vrátí. „Řekla, ať nejezdím. Chtěla, abych hrál. Je nejšťastnější, když mě vidí na ledě,“ vzpomínal Vrána pro NHL.com.

Jakub to přijímal těžce. Byl vnitřně rozervaný a chtěl podpořit maminku, tátu Karla i nevlastní sestru, jejíž otec o tři roky dříve zemřel na rakovinu hrtanu. Místo toho se ji alespoň snažil na dálku povzbudit svými výkony. „Hrál jsem hlavně pro ni. I ve Washingtonu ji moje zápasy rozveselí. Je to silná žena,“ uvedl vítěz Stanley Cupu z roku 2018.

Paní Jana musela na operaci a po chemoterapii přišla o vlasy, vůli k životu ale neztratila. Před třemi lety nádor zmizel a nyní preventivně chodí na pravidelné prohlídky. „Věděl jsem, že rakovinu porazí. Když jsem chodil spát, pořád jsem na mámu myslel. Bylo to těžké, ale otevře vám to oči. Uvědomíte si, jak je důležitá vaše rodina, vaši nejbližší,“ přemítal český reprezentant, jenž se nyní ve Švédsku připravuje na novou sezonu NHL, která má začít v lednu.

Hokejista Jakub Vrána s maminkou
Hokejista Jakub Vrána s maminkou