Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šampionka Ledecká vydělala za víkend jeden a čtvrt milionu: Stačí to jen na výplaty!

Autor: zal

Žádný jiný sport na sněhu nenese tolik jako alpské lyžování. Ester Ledecká (25) si nedělním triumfem dojela pro milion korun. Tím ale sotva pokryje měsíční náklady na svůj tým.

První, šesté a sedmé místo. To je úžasná bilance Ester z Val d’Isere, která jí přihrála šek na jeden a čtvrt milionu korun před zdaněním. „S víkendem panuje velká spokojenost,“ uznala studentka finanční »vejšky«, která se od osmnácti let stará o své prašule sama. A tak moc dobře ví, že si ve Francii vydělala jen na čtyři týdny provozu.

„Každý měsíc musím vygenerovat pro tým 1,2 milionu korun na výplaty. Všem platím hotely, dopravu, letenky, jídlo, pití, permice. Kupuju snowboardy, časomíru, vrtačky, vysílačky, tyče, platím si rolbování, preparaci a oplocení kopce,“ prozradila Ledecká pro iSport LIFE.

Za sněhem s ní na lyžích a snowboardu jezdí tři trenéři, osobní fyzioterapeut, servisman a rodiče Janek se Zuzanou. Evropou cestují v šesti autech – dvě z nich jsou materiálem až po střechu naložené dodávky. Jak se Ester usazuje mezi lyžařskou smetánkou, rostou ve snaze vyrovnat se alpským gigantům i její výdaje, které se za poslední tři roky zdvojnásobily. Ve zlaté olympijské sezoně ji tým měsíčně přišel »jen« na 600 tisíc.

Hlavním příjmem Ledecké pochopitelně nejsou nejisté odměny za výsledky, ale peníze od sponzorů. Díky nim dokáže svou početnou karavanu živit, i když se na kopci nedaří. „Mám silné partnery, kteří pochopili, že je dobrý obchod spojit svoji značku s mým jménem,“ je si vědoma zimní královna. A ještě jí občas pomůžou ušetřit čas, síly i peníze, jako když jeden z nich v neděli zařídil pro Ester soukromé letadlo na cestu z Francie do Prahy.

Ester Ledecká se svým týmem.
Ester Ledecká se svým týmem.