Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sporťák Otakar Černý (†77): Stopnul Strýcovou, urazil protivu Štěpánka!

Autor: ris

Uměl udržet nadhled a z malérů dokázal vyklouznout s grácií. No když si v létě před jedenácti lety pustila na turnaji ECM Prague Open pusu na špacír Barbora Strýcová, neměl tehdejší šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý (†77) slitování! Nebyl to jeho poslední problém s tenistou. Později si vzal zbytečně na paškál i hvězdu Radka Štěpánka! 

„Prostě mně mr.. v hlavě. Já na ni se.., mě nezajímá,“ čílila se plzeňská rodačka na pražské Štvanici během zápasu s Maďarkou Szavayovou. Kvůli mikroportům tak pořádně opepřila přímý přenos a vzniklo haló!

Fanoušci se bouřili, aférou se zabývala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, k níž dorazily stížnosti od diváků. Černý byl tehdy nekompromisní: „Tahle dáma už před kamerami České televize žádný zápas hrát nebude,“ prorokoval.

Strýcová dala průchod emocím, ačkoliv v čestném boxu sledoval její extempore tehdejší prezident Václav Klaus. „Jasně, občas se nějaký ten hrubší výraz objeví. Ale aby to někdo křičel takhle jasně a takovou dobu? Tímhle stylem, sprosťárny takového kalibru a přímo do kamery? To jsem fakt ještě nezažil. Vždyť ona tam ty sprosťárny řvala celý zápas, my jsme kvůli ní museli stáhnout ruchové mikrofony na stadionu. Jenom kvůli ní, aby to nebylo slyšet,“ zlobil se Černý.

Otakar Černý (†77) byl jednou z legend sportovní redakce České televize. Věnoval se ale také politice.
Otakar Černý (†77) byl jednou z legend sportovní redakce České televize. Věnoval se ale také politice.

Další tenista ho naštval v listopadu 2012 před finále Davis Cupu, kdy v pohodové debatě s Berdychem, tehdejším kapitánem a Štěpánkem nakonec prohlásil: „Děkuji vám pánové za povídání, i když Radek Štěpánek byl dneska pěkně protivnej.“

Konec jeho pořadu Na slovíčko se pak musel přetočit. A Černý se o tom s nikým nechtěl bavit. „S vámi já se nebudu bavit ani o počasí, nashledanou,“ reagoval na dotaz Blesku. Štěpánek vzal aférku sportovněji. „Soustřeďuje se na zápas a  k  celé věci se nechce vracet,“ vzkázal mluvčí daviscupového týmu Karel Tejkal.