Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smutek v ČT. Zemřel Otakar Černý (†77), legenda sportovní žurnalistiky

Autor: ama

Smutná zpráva přišla z České televize. V noci na úterý zemřel Otakar Černý (†77), legendární novinář, publicista a moderátor, který spojil svůj život mimo jiné i s kladenským hokejem. V Československé a později České televizi pracoval od konce 60. let. Dlouhé roky byl šéfem sportovní redakce!

Nečekaná smrt legendy české sportovní žurnalistiky zasáhla široké spektrum lidí, kteří měli s věčně usměvavým mužem co do činění.

„Muž, který rád posouval hranice, nic neměl za nemožné a pomohl objevit mnoho velkých věcí: nápaditý jazyk sportovní reportáže, krátké otázky, televizní debaty, sportovní kanál a Jardu Jágra. Emeritní/navždy šéfredaktor naší redakce, Otakar Černý v noci zemřel. Hodně síly rodině,“ napsal komentátor Robert Záruba na Twitter.

Právě jedna z otázek byla doslova legendární. „Co na to občan?“ ptal se úderně, když v 90. letech moderoval pořady Debata a Co týden dal. Neméně známý byl i tento dotaz známý z pozápasových rozhovorů: „Co vy na to?“ 

Ke sportu měl kladenský rodák velmi blízko celý život. Byl mimo jiné vedoucím žákovského mužstva, ve kterém vyrůstal legendární hokejista Jaromír Jágr. Společně s ním v něm působil Černého syn Otakar mladší.

Černý byl vystudovaným učitelem, v ČT pracoval na různých pozicích od roku 1969. Vedl redakci zpravodajství, pak tu sportovní, než odešel v roce 2013 do důchodu. V letech 2000 až 2002 byl také tiskovým mluvčím ministra zdravotnictví, dlouhá léta působil i v komisi rozhodčích Fotbalové asociace České republiky.

Možná nejvýraznější stopou, kterou po sobě zanechal, je ryze sportovní program ČT, jehož byl patronem či otcem, jak se sám nazýval. „To je moje dítě. Ředitel (Jiří) Janeček měl tehdy možnost rozhodnout se pro dětský program, ale určil sportovní. V září 2005 nám to zadali a my jsme to ve čtyřech lidech do olympiády v Turíně připravili, za šest měsíců,“ řekl pro MF Dnes.

V televizi se v posledních letech objevoval při tradičním Silvestrovském derby, kde pronášel přípitek. To poslední se vinou koronaviru nekonalo. Další už bohužel Černý nepřidá...

Otakar Černý (†77) byl dlouholetým šéfem sportovní redakce České televize a známým moderátorem.
Otakar Černý (†77) byl dlouholetým šéfem sportovní redakce České televize a známým moderátorem.