Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Afghánské paralympioničce se zhroutil sen: „Pomozte, přece jsem nedřela zbytečně!“

Autor: Soňa Molatová

Afghánský paralympijský výbor přišel s očekávanou, ale pro některé přesto zdrcující zprávou. Země na letošní paralympiádu do Tokio žádné sportovce nepošle. S ohledem na aktuální situaci, kdy Afghánistán padl do rukou Tálibánu, to ani není možné. Mezi ty, kterých se rozhodnutí výboru dotklo, patří například také para-taekwondová sportovkyně Zakia Khudadadiová (23). „Tvrdě jsem dřela. Přece to teď nemůžu vzdát, pomozte mi, prosím!“ žádá nyní.

Paralympijské hry byly pro Zakii Khudadadiovou velká věc. Měla být totiž první žena, která Afghánistán mohla na této akci reprezentovat. Poté, co zemi ovládl Tálibán, ji ale bylo oznámeno, že do Tokia nepoletí nejen ona, ale ani druhý afghánský paralympionik Hossain Rasouli.

„Bohužel národní tým Afghánistánu se již nebude účastnit letošních paralympijských her v Tokiu,“ oznámil mluvčí mezinárodního paralympijského výboru Craig Spence.

„Vzhledem k vážné situaci v zemi jsou všechna letiště zavřená a neexistuje způsob, jak by mohli do Tokia odcestovat,“ vysvětlil.

Zakia se ale nechce vzdát bez boje: „Žádám vás všechny, jako afghánská žena a jako zástupkyně všech afghánských žen… Prosím vás o pomoc! Mým záměrem je zúčastnit se paralympijských her Tokio 2020, prosím, chyťte mě za ruku a pomozte mi si tento sen splnit!“

Ještě nedávno přitom zapálená sportovkyně vydala prohlášení o tom, že je pro ni veliká čest být první ženou, která na paralympijských hrách bude Afghánistán reprezentovat. V pondělí se ale její sen rozplynul. „Hodně jsem dřela a nechci, aby můj boj byl marný a bez jakýchkoli výsledků. Pomozte mi,“ žadoní.

Podle svých slov je nyní zavřená ve svém domě, ze kterého nemůže odejít s žádnou jistotou, že by si bezpečně mohla jít nakoupit, trénovat, nebo zkontrolovat jak na tom jsou její blízcí.

Aktuální šance, že by se afghánští paralympionici mohli nějakým způsobem dostat do Tokia, je poměrně mizivá. Ostatně, opustit zemi je nyní komplikované nejen pro Afghánce samotné, ale také pro zaměstnance z tamních ambasád.