Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Skandál v Rusku. Reprezentace na mistrovství Evropy schválně prohrávala!

Autor: ris

Skandální chování svých reprezentantů řeší ruská házenkářská federace. Po neúspěchu na ME hráčů do devatenácti let v Chorvatsku vyšlo najevo, že hned osm plejerů sborné zfixlovalo souboje proti Dánsku resp. Rakousku, za což jim kromě doživotního distancu hrozí i pětiletý pobyt za mřížemi.

Jeden obvyklých favoritů turnaje skončil na evropském šampionátu netradičně až na předposledním patnáctém místě. Po vyšetřování etickou komisí bylo osm hráčů okamžitě suspendováno. Byli prý napojeni na organizátory sázek, kterým garantovali určitý výsledek a finanční zisk si následně mezi sebou rozdělili.

„Jakákoliv manipulace našich hráčů je nepřijatelná. Nejenže to porušuje všechny zásady fairplay, ale také ohrožuje dobrý obraz naší házené a všeobecně sportu. Případ budeme i nadále vyšetřovat,“ sdělil šéf etické komise tamního svazu házené Boris Kipkejev.

V šoku je i prezident federace Sergej Šiškarev. „Spadla mi z toho čelist. Když investujete do rozvoje házené vlastní prostředky, ale i duši a emoce, berete to jako zradu,“ čertil se. A tvrdá slova volil i ministr sportu Oleg Matycin: „Hrát za ruský národní tým by měla být pocta. Právo reprezentovat vlast na mezinárodní scéně dostávají nejlepší z nejlepších a to nejen z hlediska sportovních kvalit, ale zejména morálních vlastností.“