Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drsné přiznání legendárního závodníka: Málem jsem zemřel kvůli psychickým problémům!

Autor: ČTK, red

Bývalý hvězdný německý cyklista Jan Ullrich přiznal, že byl kvůli svým závislostem v roce 2018 blízko tomu, aby dopadl jako jeho dávný soupeř Marco Pantani. Vítěz Tour de France z roku 1997 o svých psychických potížích promluvil s dalším z někdejších rivalů Lancem Armstrongem, s nímž se nyní setkal na Mallorce.

Sedmačtyřicetiletý Ullrich tvrdí, že už je na tom nyní opět dobře, a s Armstrongem absolvovali cyklistickou vyjížďku. Oba muži byli na vrcholu svých kariér tvrdými soupeři, ale v době, kdy na tom byl psychicky Ullrich nejhůř, přijel Američan za ním do Německa a podpořil ho.

„Před třemi lety jsem měl velké problémy a ty jsi za mnou přijel. Byl jsem strašně rád, že jsi dorazil. Byl jsem na tom stejně jako Marco Pantani... skoro mrtvý,“ řekl Ullrich v emotivním momentu Armstrongovi v jeho podcastu »The Move«, jehož natáčení se zúčastnili další bývalý cyklista George Hincapie a manažer Johan Bruyneel.

Legendární »Pirát« Pantani byl Armstrongovým a Ullrichovým soupeřem a v roce 1998 vyhrál Giro d'Italia i Tour de France. Později upadl do závislostí, měl psychické potíže a v roce 2004 zemřel na předávkování kokainem.

Tomuto osudu Ullrich navzdory podobným problémům unikl. „Zotavil jsem se a mám dobré přátele, včetně tebe, kteří mě vrátili do života. Teď jsem hodně šťastný,“ řekl Armstrongovi olympijský vítěz a mistr světa, jemuž ze závislostí pomohla i pravidelná jízda na kole. „Cyklistika je pro člověka dobrá. Je skvělé být s přáteli. Láska. Mé děti. Rodina. Na tohle všechno jsem zapomněl, to byl můj problém,“ řekl rodák z Rostocku.

Ullrich i Armstrong byli v závěrečných letech svých kariér zapleteni do dopingových skandálů, které nenávratně poškodily jejich odkaz. Ullrich byl přistižen v rámci Operación Puerto, což bylo vyšetřování krevního dopingu ve Španělsku. Armstrong se po letech podezření přiznal k dopingu v průběhu celé kariéry a přišel o všech sedm triumfů na Tour.

Německý cyklista Jan Ullrich
Německý cyklista Jan Ullrich