Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalý spoluhráč basketbalisty Maslíka (†32) truchlí: Draze vykoupený vzkaz pro všechny!

Autor: ptr

Smutek zahalil všechny, kteří znali basketbalistu Michala Maslíka (†32). Mezi nimi i jeho bývalého kapitána a spoluhráče z Komárna Martinse Berkise (29). Úspěšný lotyšský basketbalista smutné zprávě o smrti kamaráda stále nemůže uvěřit.

Těžko se mu hledají slova, navíc když neskrývá své přesvědčení, že kdyby se Michal nechal očkovat, mohl tu dnes být s námi. „Takovou smrt nedokážu pochopit. Nedokážu si představit, co teď prožívá jeho rodina a nejbližší. Vyjadřuji jim svou upřímnou soustrast,“ smutní Berkis po parťákovi.

Ohledně svého přesvědčení má ale jasno. „Je to draze vykoupený vzkaz pro všechny sportovce a nejen je. Když se dá zachránit lidský život, tak proč váhat a riskovat? Denně sleduji statistiky a informace. Neočkovaných lidí, co končí s Covidem v nemocnici, je převaha!“

Ale o spoluhráči promluvil jen v dobrém. „Mišo byl velký talent s ideální postavou pivota při výšce 209 centimetrů. Byl to takový náš ochránce. Nikdy nikomu neublížil. Spíš naopak, vždy pomohl, když bylo potřeba,“ zavzpomínal Berkis na kamaráda.

Lotyšský útočník byl na Slovensku prvním rokem, když Michal v roce 2010 přišel do Komárna. Jako kapitán poctivě sledoval přístup každého z hráčů včetně »Miša«. Na to, aby se více prosadil, chybělo podle něj především větší herní vytížení. Bez limitu na počet cizinců v týmu, byla sestava nabitá zahraničními hráči a mladí nedostávali dostatečně šancí.

„Není to správné. Mladí domácí hráči musí dostat více prostoru, jinak nezískají zkušenosti ani sebevědomí,“ má Martins jasno o hlavní příčině. Svůj postoj hájí opravdu důsledně, vloni dokonce založil ve Stupavě basketbalovou akademii, aby mládež dostala dostatek příležitostí.

Martins Berkis byl spoluhráčem Michala Maslíka v Komárně.
Martins Berkis byl spoluhráčem Michala Maslíka v Komárně.