Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

West Ham hospodaří se ztrátou, ale Křetínský má plán: Vydělá mu televize!

Autor: tad

Vést fotbalový klub je byznys značně nejistý. Daniel Křetínský (46) se o tom ostatně přesvědčuje ve Spartě, kde dle účetních uzávěrek utopil už kolem 2 miliard korun. Ale ve West Hamu, kam by měl majetkově vstoupit každým dnem, může být všechno jinak.

Premier League láká kromě fotbalistů také miliardáře z celého světa: jen co se jejich jméno byť jen vzdáleně otře o jeden z klubů, jejich prestiž raketově stoupne. Však se zeptejte majitele Chelsea Romana Abramoviče… Premier League je navíc výjimečná i v tom, že se v ní dá na fotbale dobře vydělat. A z velké části za to může televize.

Zatímco v české lize si kluby z televizních práv ročně rozdělí mrzkých 150 milionů korun, Premier League týmům pošle neskutečných 74 miliard! „Strategie Premier League je taková, že jde tam, kde jsou peníze,“ vysvětluje mediální analytik Pierre Maes.

Samotný West Ham si v loňské sezoně z televizního koláče ukousl přes 4 miliardy korun, což už je nejen pro Křetínského lákavá suma. Na druhou stranu, veleštědrý příjem za televizní práva sám o sobě k hospodaření v černých číslech zdaleka nestačí.

Daniel Křetínský
Daniel Křetínský

Poslední údaje ze sezony 2019/20 (kterou už z poloviny ovlivnil koronavirus) zapisují do účetních knih »Kladivářů« ztrátu skoro 2 miliardy korun, o ročník dříve se minus vyšplhal na 826 milionů.

Křetínského vstup do klubu v podobě 27procentního podílu za 5,5 miliardy korun je v podstatě hotový, zbývá dotažení formalit a oficiální oznámení. Český podnikatel (který vlastní také vydavatelství Czech News Center a deníky Blesk a Aha!) by se měl výhledově stát většinovým majitelem »Kladivářů«, pak by se investice vyšplhala až na 21 miliard korun.

A v Anglii spekulují, že Křetínského peníze půjdou nejdříve na splacení dluhů a na běžný provoz. Aby se štědrá investice začala vracet a West Ham končil každý rok v zisku, musí klub doplatit pohledávky, rozumně hospodařit včetně výhodného prodeje hráčů a v ideálním případě hrát pravidelně evropské poháry. Úkol nelehký, ale v Anglii celkem reálný.