Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Pohřeb hokejisty Borise Sádeckého (†24): Pochovali ho vedle Demitry!

Autor: ris

V Trenčíně se nejbližší naposledy rozloučili se hokejovým reprezentantem a forvardem klubu Bratislava Capitals Borisem Sádeckým (†24), který zkolaboval na konci října při utkání Ice Hockey League v Dornbirnu. 3. listopadu, pět dní po incidentu, skonal na specializované klinice nemocnice v Innsbrucku.

Jeho zdrcená partnerka Šárka později poděkovala lékařům za maximální péči. Oznámila, že vyšetření u jejího milovaného partnera odhalila lehký zánět srdečního svalu, který s největší pravděpodobností fatální zástavu nejdůležitějšího svalu v těle způsobil.

Pohřeb se konal na trenčínském hřbitově Horný Šianec, kde je pochována také slovenská hokejová modla Pavol Demitra (†36), který zemřel při tragické letecké nehodě hokejistů Jaroslavle před deseti lety. Tehdy s ním na palubě byli také Češi Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíšek.

V sobotu tři čtvrtě hodiny po poledni se trenčínským hřbitovem začaly rozléhat tóny smutného hitu kapely Queen »Who Wants To Live Forever«. „Kdo chce žít věčně? Bez šance! Všechno je rozhodnuto za nás,“ linulo se z reproduktorů. A k místu posledního odpočinku pomalu nesli hnědou rakev s ostatky Sádeckého muži v černých cylindrech. Rodina šla se sklopenými hlavami bezprostředně za nimi.

Jak informoval web Šport24.sk, z hokejového kruhu přišli dát dobrosrdečnému chalanovi sbohem například bývalý vynikající gólman Eduard Hartmann či někdejší opora hokejového Liberce Milan Bartovič. Nechyběl ani generální manažer Slovanu Bratislava Maroš Krajči či někteří spoluhráči z angažmá v Capitals.  

Na cestu do nebe Sádeckého doprovodily také třeba písně od Eda Sheerana čí legendární »Knockin' On Heaven's Door« skupiny Guns 'N Roses, při nichž byl slyšet pláč nejbližších. Zhruba hodinový obřad, během něhož řečník hostům zrekapituloval hokejistovu bohatou kariéru, skončil pár minut po 14. hodině.

„Skromný chlapec, se kterým byla vždycky legrace. Nikdy jsem ho neviděl naštvaného nebo uraženého,“ řekl ještě před smutečním ceremoniálem deníku Sport Sádeckého poslední kouč Peter Draisaitl. „Nenahraditelný článek v kabině ať už jako hráč, tak jako člověk,“ dodal.

Mrazivé bylo zjištění policie, která v trezoru manažera Dušana Paška (†36) mladšího údajně našla dopis, v němž se klubový šéf obviňuje ze Sádeckého smrti. Dva dny po ní se oběsil v lesoparku bratislavské čtvrti Koliba. Útočník s ním prý konzultoval zdravotní stav. Poslední dobou se necítil dobře a zaobíral se myšlenkou, zda se nepodrobit odbornému vyšetření. Pašek mu podle zdroje webu pravda.sk poradil, ať hraje dál…   

Na hřbitově v Trenčíně se konal pohřeb hokejisty klubu Bratislava Capitals Borise Sádeckého, který zemřel 3. listopadu 2021, pět dní po jeho kolapsu v utkání Ice Hockey League v Dornbirnu
Na hřbitově v Trenčíně se konal pohřeb hokejisty klubu Bratislava Capitals Borise Sádeckého, který zemřel 3. listopadu 2021, pět dní po jeho kolapsu v utkání Ice Hockey League v Dornbirnu