Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdrcený atlet Kudlička na pohřbu legendárního trenéra (†66): Ještě na kyslíku řešil práci!

Autor: jag

„Tentokrát skočil o tyči až do nebes,“ hlesl v Opavě na pohřbu trenéra naší atletické elity Jiřího Lesáka (†66) starší muž. Nejen rodina a přátelé, ale také sportovci se přišli včera rozloučit s mužem, kterému vděčí za svoji kariéru.

Hvězdným tyčkařům Janu Kudličkovi , Kateřině Baďurové-Janků, Adamu Ptáčkovi, Michalovi Balnerovi a mnoha dalším prozradil Jirka kouzla této technicky mimořádně náročné disciplíny, v níž sám před lety lámal rekordy.

Všichni na něj volali šéfe. „Vždycky se ho vybavím, jak v té své čepici sedí za volantem a neustále si cestou na závody pouští milované country, které nám trhalo hlavu,“ řekl tyčkař Jan Kudlička.

„Tehdy ještě na Moravě nešlo country rádio naladit, až na určitém kilometru D1. Hlídal si ho, hned to přepnul a my měli po náladě,“ dodal atlet, kterému ve vzpomínkách zůstane i jedna Jiřího hláška.

„Když jsem poprvé běžel čtvrtku a bál jsem se, že to nezvládnu, křikl na mě - napal to a vydrž to. A tato věta se stala součástí našich tréninků,“ zmínil Kudlička.

Ve smuteční řeči kněz připomněl Jirkovu skromnost. „Nikdy nemluvil o svých úspěších a ještě i na kyslíku řešil práci,“ vykládal kněz. Trenér sice bojoval s vážnou nemocí, ale i přesto zemřel nečekaně.

»Šéf« jako první český tyčkař překonal jak hranici 520, tak 530 centimetrů. Hned šestkrát posunul hodnotu československého rekordu. Třikrát se stal federálním šampionem, českým republikovým mistrem se stal šestkrát.

Janu Kudličkovi odešel šéf.
Janu Kudličkovi odešel šéf.