Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šokující detaily v případě zneužívání slavné tenistky: Jeho žena stála na stráži!

Autor: ptr, ČTK

Zmizení slavné tenistky Pcheng Šuaj stále nabírá na obrátkách. Další šokující podrobnosti vypluly na povrch díky britskému serveru The Sun, který citoval její původní svědectví ze sociální sítě Weibo.

Jedna z nejslavnějších čínských tenistek Pcheng Šuaj 2. listopadu zveřejnila na čínské sociální síti dlouhé svědectví o svém vztahu s bývalým vlivným komunistickým funkcionářem Čang Kao-lim. Příspěvek obsahoval mrazivé tvrzení, že někdejší o 40 let starší člen mocného politbyra komunistické strany ji údajně nutil k sexu v roce 2018. „Zatímco mě obtěžoval, jeho žena stála na stráži u dveří,“ uvedla tenistka. Sedm let předtím s ním tenistka měla sexuální vztah, který ale později skončil.

Některé z tenistek, například bývalá světová jednička Naomi Ósakaová či Američanka Jessica Pegulaová, vyslovily své kolegyni podporu na sociálních sítích pomocí hashtagu #WhereIsPengShuai (Kde je Pcheng Šuaj). „WTA a zbytek světa potřebují nezávislý a prokazatelný důkaz, že je v pořádku. Pokoušel jsem se s ní opakovaně spojit různými komunikačními kanály, ale bez úspěchu,“ řekl šéf WTA Simon.

Čínští představitelé ještě oficiálně aféru nekomentovali, nediskutuje se o ní ani na internetu, jenž je v nejlidnatější zemi světa cenzurován. Skandál přichází zhruba tři měsíce před začátkem zimních olympijských her v Pekingu, proti nimž protestují lidskoprávní organizace kvůli porušování lidských práv v zemi.

„Má odpověď je velmi prostá. Tohle není záležitost zahraničních věcí a nevím nic o situaci, kterou jste zmínil,“ citovala agentura Reuters odpověď mluvčího ministerstva zahraničí na dotaz, kde se Pcheng Šuaj nachází a zda může tento případ poškodit image Číny před ZOH.

Nyní pětatřicetiletá Pcheng Šuaj se stala v roce 2014 ve čtyřhře jako první čínská tenistka světovou jedničkou. Během kariéry vyhrála dva turnaje ve dvouhře a 23 v deblu včetně Wimbledonu 2013 a Roland Garros 2014. Před sedmi lety také postoupila do semifinále US Open ve dvouhře.

Čínská tenistka Pcheng Šuaj
Čínská tenistka Pcheng Šuaj