Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Neuvěřitelná čísla: Fotbalové kluby vyplatily agentům více než 11 miliard!

Autor: ČTK, red

Výdaje fotbalových klubů na odměny pro hráčské agenty stále rostou, přestože jejich útraty na přestupovém trhu klesly. Podle zprávy Mezinárodní fotbalové federace FIFA vyplatily kluby za rok 2020 agentům 500,8 milionu dolarů (11,2 miliardy korun).

FIFA konstatovala, že ačkoliv částky vynaložené na přestupy hráčů druhý rok po sobě i kvůli pandemii koronaviru klesají, na platbách agentům se to neprojevilo. „Tento pokles se nepřenesl do oblasti poplatků za zprostředkovatelské služby, které zůstaly na stejné úrovni a dokonce mírně vzrostly o 0,7 procenta,“ uvedla FIFA.

Celosvětově zaplatily za zprostředkovatelské služby 95,8 procenta z celkové částky evropské kluby. Nejvíce utratily týmy z Anglie (133,3 milionu), Německa (84,3) a Itálie (73,5). Společně s kluby ze Španělska (34,8), Francie (30,3) a Portugalska (29,3) zaplatily 77 procent z celkové sumy.

FIFA se v poslední době snaží prosadit změny pravidel pro fotbalové agenty. Aktuální návrh obsahuje mimo jiné i platový strop, podle něhož by odměna pro agenta měla činit maximálně 10 procent ze všech přestupových nákladů a maximálně tři procenta z hráčova platu.

Zklamaný švédský útočník Zlatan Ibrahimovic v utkání AC Milán proti Liverpoolu
Zklamaný švédský útočník Zlatan Ibrahimovic v utkání AC Milán proti Liverpoolu