1. února 2022 • 10:20

Místo plavců curleři. Čeští manželé o medaile v hale s unikátní novinkou

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vodní kostka proslavila letní olympijské hry v Pekingu jako scéna osmi pozlacených startů plaveckého fenoména Michaela Phelpse. Během nadcházející zimní olympiády bude přestavěný architektonický skvost domovem curlerů. „Z haly jsem absolutně nadšená, asi to předčilo naše očekávání,“ líčila česká hráčka Zuzana Paulová. Už ve středu se svým manželem Tomášem odehraje úvodní zápas turnaje smíšených dvojic a diváci se mohou těšit na technickou novinku.



Již dva dny před slavnostním zahájením zimních Her budou curleři bojovat v ostrých zápasech. V pondělí tak měli čeští hráči první možnost nahlédnout do Ice Cube, neboli Ledové kostky, kde zažijí svůj premiérový olympijský turnaj. Z hlasů Zuzany a Tomáše Paulových šlo znát nadšení.

„Plocha vypadá nádherně, kouzelně. Ostré zářivky bolí do očí, ale tady se to neděje. Nejlepší hala, ve které jsme byli,“ vyprávěla reprezentantka, jenž minulý týden oslavila devětadvacáté narozeniny. „Vůbec není poznat, že to byla plavecká hala. Akorát za závěsy zůstaly skokanské můstky, tak z nich snad nebudeme skákat po našich špatných kamenech,“ smála se.

Její manžel se těšil na technickou inovaci. „Číňané přišli s novou technologií jak trackovat kameny. Po krajích dráhy mají kamery, které to snímají, a trajektorie kamene až do kruhu je znázorněna graficky,“ popisoval. „Je to takové curlingové jestřábí oko,“ doplnila Paulová.

Novinka bude zajímavá také pro diváky u televizních obrazovek a v hale. „Ti by měli na obrazovkách vidět, jakou stopou kámen jede, jakou má trajektorii, jestli se nezačal otáčet moc brzo. My hráči to z vlastní perspektivy vidíme, ale divák je o to ochuzen. Teď bude mít představu, co kámen udělá, než reálně dorazí do cíle,“ vysvětlila. „Osobně v tom vidím potenciál, tak doufám, že mě to nezklame.“

Češi v Pekingu

Zuzana (28. ledna 1993) a Tomáš (3. dubna 1988) Paulovi jsou prvními českými curlery, kteří se zúčastní olympijských her. Účast si v disciplíně smíšených dvojic vybojovali vloni v květnu na MS v Aberdeenu. V roce 2013 získali bronz na MS.

Nejdůležitější je ovšem pro hráče kvalita ledu. Plochu si Paulovi budou moci vyzkoušet až ve středu, v den prvního ostrého zápasu. „Zatím jsme byli jen na prohlídce. Zrovna se hrál testovací turnaj, ze kterého se nedalo moc nakoukat. Ale vypadá to, že led točí tak, jako v Evropě,“ prozradila Paulová.

Jít na led až v den turnaje není nic neobvyklého. „Před turnajem je hodinový trénink – na každé dráze 15 minut. Není to nestandardní, jen na olympiádě v Koreji bylo prý tréninkových sessions víc. Doufali jsme, že se dostaneme na led trochu dříve, ale není to nic, na co bychom nebyli zvyklí,“ konstatoval Paul.

V olympijské vesnici se český pár dokázal dobře zabavit. „Je tady kromě jídelny i nákupní centrum. Suvenýry, obchod s telefony, různé exhibice čínské kultury. Byli jsme se podívat i do haly na short track,“ popisoval reprezentant. „A každý den chodíme do fitka,“ doplnila Paulová. „Je to neuvěřitelné, jak tady čas letí. Myslela jsem si, že budeme takoví turisti, co koukají na pokoji na Netflix, ale zatím pobíháme všude možně. Ráda potkávám jiné sportovce a zjišťuju, jak vypadá jejich rutina,“ popisovala.

Zatímco Zuzana je povahou extrovert, Tomáš pravý opak. „Je dobře, že tady Zuzku mám, protože já bych seděl na pokoji a s nikým se nebavil,“ rozesmál manželku.

Česká dvojice se v dějišti Her cítí dobře, což by se mělo projevit na výsledcích. „Jsem emoční člověk, na pocity dost dám a tady zatím vše zafungovalo. Z Prahy jsme si dovezli dobrou formu, všechno tady klape, tak věřím, že to bude klapat i na ledě,“ řekla curlerka.

Velká olympijská premiéra nastane pro české duo ve středu od 13.00 SEČ. Soupeři budou tradiční rivalové, Norové Kristin Skaslienová a Magnus Nedregotten. „Těším se hodně, spadne z nás nervozita,“ řekl Paul.

Na startu je deset dvojic, které se utkají v základní skupině systémem každý s každým. Čtyři nejlepší postoupí do play off. „Oficinální plán je jít zápas od zápasu, ale my víme, kteří soupeři jsou na naší úrovni a kteří jsou trošku odskočení. Máme vytipované týmy, se kterými bychom nechtěli prohrát, ale pokud bychom prohráli, není to žádná tragédie. Víme, že jsme schopni tady hrát s kýmkoliv,“ prohlásil Paul.

„Curling je hra. Nemusíme být nejrychlejší, nejsilnější. Vše se sráží aktuální formou, atmosférou a aktuální schopností,“ doplnila Paulová.

Disciplína smíšených dvojic se hraje jen na osm endů s pěti kameny. Na rozdíl od čtyřkového curlingu se nehází do prázdných kruhů, ale do předpřipravené situace. „Naše disciplína je hodně ofenzivní, během zápasů padají velká čísla. Stačí, když se vám nepovedou dva kameny v řadě a už to nedoženete. Když se jeden end nepodaří, může to prohrát celý zápas,“ dodal Paul.

Program v Pekingu

Středa 2. února 13.05 ČESKO-Norsko
Čtvrtek 3. února 02.05 ČESKO-Švédsko
  13.05 ČESKO-Austrálie
Pátek 4. února 06.35 ČESKO-Itálie
Sobota 5. února 07.05 ČESKO-V. Británie
  13.05 ČESKO-Švýcarsko
Neděle 6. února 02.05 ČESKO-USA
  07.05 ČESKO-Kanada
Pondělí 7. února 02.05 ČESKO-Čína
  13.05 semifinále
Úterý 8. února 07.05 zápas o 3. místo
  13.05 finále

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud