Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Totalitní režim v přímém přenosu z olympiády: Číňané vypnuli reportéra!

Autor: ris

Olympiáda ještě pořádně nezačala a nizozemský reportér Sjoerd den Daas na vlastní kůži pocítil tamní totalitní pravidla hry. Zdejší pořádkové síly nekompromisně přerušily jeho živý vstup pro zpravodajskou relaci NOS Journal, který dělal v průběhu zahajovacího ceremoniálu. A to bez jakéhokoliv vysvětlení!

Novinář právě přinášel nedaleko Ptačího hnízda divákům v rodné krajině své dojmy, vstup ale nedokončil. „Krátce před sedmou hodinou večer jsme začali natáčet. Policie nás požádala, abychom šli mimo uzavřenou oblast. To jsme udělali. Pak jsme nějakou chvíli strávili přípravami na živý přenos. Avšak těsně poté, co jsme začali vysílat, mě muž v civilu označen s páskou veřejné bezpečnosti bez jakéhokoliv varování odtáhl mimo záběr kamery,“ popsal na Twitteru Sjoerd den Daas.

I když muže žádal, aby se nějakým způsobem identifikoval, nepochodil. Jeho kolegyně ve studiu jen nevěřícně sledovala, co se to vlastně děje. „Ve stejnou dobu, kdy jsem řešil problémy, si další člověk vzal na paškál naše osvětlení. I když jsme se tázali, co jsme provedli, nedostali jsme odpověď. Pokračovat jsme museli až na parkovišti za rohem,“ dodal reportér.

Prý se nejedná o ojedinělý skutek. „V posledních týdnech jsme byli, stejně jako několik dalších zahraničních kolegů, zastaveni policií při poskytování zpravodajství souvisejícího s olympiádou, a tak je těžké přijmout incident za ojedinělý, jak tvrdí MOV, protože zásahu přímo během živého vstupu dochází výjimečně,“ dodal žurnalista zklamaný přístupem Mezinárodního olympijského výboru.