Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Slavný biatlonista neskrýval rozčarování z OH: Umělá pohádka! Respekt, vzkázal Šlesingr!

Autor: ris

Číňané se mohli přetrhnout, aby se sportovci v jejich areálech při Hrách cítili jako v pohádce. A taky že jo. Doslova. Prostředí jim „přes noc“ připravili na poli neoraném velkolepé. Sami olympionici to přiznávají a zároveň kritizují. Samozřejmě se vší opatrností, aby se neznelíbili tamními režimu.

Hlavně biatlonisté a běžci na lyžích si připadají zvláštně. Přitom kulisy k představení mají velkolepé. „Upřímně řečeno, je tu moc pěkně,“ přiznal německý biatlonista Erik Lesser. Ale... Jedním dechem dodal, že se jen těžko smiřuje s tím, že je součástí takové divadélka.

„Když si uvědomím, jak tahle oblast vypadala předtím, je mi smutno. Tohle všechno kvůli třem týdnům,“ nechápal chlap s flintou, který na olympiádách v Soči a Pchjongčongu vybojoval celkem dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Zda přidá další i na pekingském jevišti, se teprve uvidí. Za svůj názor ale sklidil uznání hned. Třeba od technického koordinátora české reprezentace Michala Šlesingra: „Klobouk dolů, že jsi to řekl nahlas. Respekt,“ vzkázal bývalému sportovci.  

Nekonečně hluboké rezervoáry na vodu, z něhož se vyrábí umělý sníh, narychlo postavené budovy, jen ten ukrutný mráz, co šlehá závodníky po obličeji, je pravý. A tak není divu, že podobné rozpaky jako Lesser má třeba i slovenský reprezentant v běhu na lyžích Ján Koristek. „Smáli jsme se, že zasněžovali i okolí, aby všechno kolem pěkně vypadalo,“ řekl na webu športky.sk. „Když čistíme lyže, vytáhneme ze skluznic hodně špíny,“ podivoval se.

Jeho parťačka z týmu Barbora Klementová dodala: „Je to takové smutné prostředí. Není tady ani jediný strom, jedině ty, které vysadili oni. Na všem je vidět, jak je to uměle vytvořené. Zvláštní krajina,“ popisovala. Zato nad bydlením v Čang-ťia-kchou si rozplývala. „Máme domečky. Je to lepší než v Jižní Koreji, kde byly spíš bytovky. Zařízení je sice jednoduché, ale úplně dostačující. A postele jsou tvrdší, což mi vyhovuje,“ uzavřela.

Zbrusu nový areál bude hostit závody v běhu na lyžích a severské kombinaci...
Zbrusu nový areál bude hostit závody v běhu na lyžích a severské kombinaci...