Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyznamenání Nedomanského poznamenal Mynářův trapas: Vzkaz překvapeného syna z Ameriky!

Autor: ptr

Patří k velkým osobnostem hokeje a nejen toho českého. Legendou je i v zámoří a nejvíce se fanouškům do srdcí zapsal při svém působení v Detroit Red Wings. Václav Nedomanský (77) zanechal ve sportovním světě výraznou stopu a po zásluze v pondělí dostal státní vyznamenání. Celý akt se však nejvíce řeší díky hradnímu faux pas.

Vyznamenání, které bylo Nedomanskému uděleno již v roce 2020, se díky pandemii koronaviru předávalo až nyní. Kvůli nepřítomnosti slavného hokejisty bylo převzato v zastoupení a právě to způsobilo nepochopitelné pochybení. Ocenění přezval kamarád a také někdejší hokejista Jaroslav Krupička, kterého hradní protokol chybně označil jako Nedomanského syna, což na Twitteru okomentoval bývalý hokejista Jiří Hrdina:

Později se k rýpanci přidal i televizní komentátor Robert Záruba a díky tomu se celá záměna dostala až k Vashimu Nedomanskemu (51), který je skutečným synem legendy. Ten byl hradním omylem překvapen, ale vše vzal s humorem. „Díky za informaci. Jsem v Los Angeles také na předávání cen se svou ženou. Nevěděl jsem, že je Jarda můj bratr! Musím zavolat otci. A udělat pár velkých změn ve filmu »Big Ned«,“ pobavil se nad nečekaným »sourozencem«.

Vashi, který se zabývá filmovým střihem, stojí za již zmiňovaným dokumentárním snímkem »Big Ned«. Ten nese přezdívku otce a zabývá se jeho osudem. Nedomanský byl prvním hokejistou z komunistické země, který utekl do USA a probojoval se do slavné NHL. Obětoval vše, aby měl lepší život a sázka se vyplatila. V roce 2019 byl uveden do prestižní Hokejové síně slávy.

Václav Nedomanský byl druhým Čechem v Hokejové síni slávy
Václav Nedomanský byl druhým Čechem v Hokejové síni slávy