Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Majetek Abramoviče a jeho plány: Co a kam schová?

Autor: sm
  • Abramovič teď musí řešit problémy s rozsáhlým majetkem

    Hlava ruského oligarchy Romana Abramoviče je momentálně plná starostí. Ty má slavný milirdář nejen se svým fotbalovým klubem Chelsea, ale taky s dalším majetkem, který se snaží zachránit před sankcemi a zabavením. Vzhledem k tomu, že Abramovič je třikrát rozvedený a má sedm dětí, část jeho problémů již dříve minimalizovalo majetkové vyrovnání s bývalými ženami, které v některých případech po konci manželství dostaly opravdový poklad...

  • Fotbalový klub Chelsea

    Největší problémy momentálně Romanu Abramoviči dělá jeho klub Chelsea. Britská vláda a vedení Premier League mu fakticky znemožnily s klubem cokoliv dělat, odstavily účty, zakázaly prodej vstupenek a proslýchá se, že klub vyhlíží finanční dno v řádu jednotek dní. 

    Podle informací zahraničních médií by vláda mohla kývnout na prodej klubu, ovšem pouze za podmínky, že po prodeji do Abramovičovy kapsy nepadne ani jediná libra. Podle magazinu Forbes je přitom Chelsea sedmým nejhodnotějším klubem na světě.

    V Chelsea panuje kolem prodeje klubu nejistotaFoto Reuters
  • Dům a byt v Londýně

    Ruský oligarcha má několik nemovitostí v hlavním městě Anglie. Mezi nimi je například i dům na Eaton Square, což je exkluzivní místo v Londýně, které je často nezýváno také jako „Rudé náměstí“ kvůli velkému počtu ruských miliardářů, kteří tam vlastní nemovitosti. Podle The Guardian má Abramovič také dům za za 118,4 milionu dolarů v Kensington Palace Gardens v Londýně, oblasti přezdívané „Miliardářská řada“.

    Otázkou je, jak to s těmito nemovitosti bude v dalších dnech. Labouristický polanec Chris Bryant měl podle agentury Bloomberg během března v britském parlamentu prohlásit, že se ruský miliardář nemovitostí hodlá zbavit: „Bojí se sankcí, a proto už zítra prodá svůj dům a prodá také další byt.“

    Jedna z Abramovičových luxusních nemovitostí v LondýněFoto Profimedia
  • Nemovitosti v Americe a oběť bývalé ženě

    Kromě toho by měl Rus s izraelskými kořeny vlastnit také lukrativní nemovitosti v srdci New Yorku, na Francouzské riviéře a v Karibiku. Tam by na základě informací novinářů měl mít majitel britského fotbalového klubu prakticky »stát ve státě«. Součástí mají být balijské bungalovy s výhledem na oceán, tenisové kurty, bazény ale také hudební pavilony.

    Ohledně amerických nemovitostí ovšem nejspíš nemusí být slavný podnikatel tolik smutný. Čtyři z pěti amerických domů v roce 2018 údajně přepsal Abramovič v rámci rozvodového řízení na svou třetí bývalou ženu Dášu Žukovovou.

    V minulosti koupil Abramovič řadu nemovitostí v srdci New Yorku. Část později dostala jeho bývalá žena, ale minimálně tuto budovu by měl stále vlastnit on sám...Foto Profimedia
  • Láska k jachtám a oběť další exmanželce

    Kromě žen umí učarovat slavnému miliardáři také jachty. Jedna z prvních, kterou si koupil v roce 2004, nesla jméno Pelarus. Tehdy se jednalo o 11. největší jachtu na světě. Jenže po rozvodu tahle krasavice padla do spárů jeho druhé exmanželky, Iriny Malandinové.

    Velký rozruch vzbudil nákup jiné jachty, luxusního kousku s názvem Solaris. Než na slavného Rusa byly uvaleny sankce, tento diamant na moři opustil barcelonský přístav, kde kotvil od roku 2021 kvůli úpravám. Plavidlo, jehož cena byla přibližně 600 milionů dolarů, opustilo Španělsko 8. března a v součastnou chvíli je na cestě na východ. 12. března měla být jachta Solaris spatřena v Černé Hoře.

    Stejný cíl má mít další luxusní kousek, jachta Eclipse, za kterou měl Abramovič zaplatit 500 milionů dolarů.

    Na jachtách nechybí skoro nic. Některé disponují i heliportemFoto Profimedia
  • Sbírka luxusu na čtyřech kolech

    Ani vozový park Abramoviče nepláče chudobou. Mnoho aut je navíc z limitované edice. Patří mezi ně například Ferrari FXX, kterých bylo vyrobeno pouze 29 kusů nebo Pagani Zonda Roadster. Těch dokonce po světě jezdí jen 15!

    Tato plechová zlatíčka mají stát v garáži vedle dalších aut jako Bugatti Veyron, Mercedes AMG GT3 a Aston Martin Vulcan. Celkově se odhaduje, že za své luxusní vozy utratil Abramovič kolem 11 milionů dolarů.

    V garáži ruského oligarchy stojí mimo jiné i luxusní vůz Bugatti VeyronFoto Profimedia
  • Flotila a letadlo ve spárech bývalky

    Ruský miliardář dříve vlastnil Dassault Falcon 900, kterého se po rozvodu měla podle Boss Hunting zmocnit Abramovičova bývalá žena Irina. Asi kvůli tomu ale po večerech slzy do polštáře neroní. Stále má totiž vlastnit jeden Boeing 767, jehož interiér si nechal přizpůsobit vlastním potřebám a zahrnuje tak kuchyň, ložnici, kancelář nebo i banketní sál s kapacitou 30 osob. Začátkem března se však objevily zprávy, že se majitel Chelsea chystá tohoto kousku zbavit.

    Naposledy byl ovšem Abramovič spatřen před pár dny se soukromým letadlem Gulfstream, jehož hodnota se odhaduje na 65 milionů dolarů. Stroj měl namířeno z Izraele do Istanbulu.

    Abramovič vlastní mimo jiné i Beoing 767Foto Profimedia
  • Umění za gigantické hodnoty

    Kromě jachet, aut a nemovitostí investuje Abramovič také do umění. Například v roce 2008 utratil 34 milionu dolarů za obraz od Luciana Freuda, který nese název „Benefits Supervisor Sleeping“. Ještě více se plácl přes kapsu když šlo o Triptych, 1976, za který zaplatil 86,3 milionu dolarů.
    Jeden z obrazů, které Abramoviče zaujal natolik, že si jej pořídilFoto Profimedia

  •  

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###