Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kasatkinová Kreml nepotěší: Zákaz na Wimbledonu? Lidské životy jsou důležitější!

Autor: sm

Brány Wimbledonu se letos ruským a běloruským tenistům nadobro zavřely. Zatímco například bývalá světová jednička Azarenková (32) nad tímto rozhodnutím zuří, někteří hráči navzdory zklamání takové rozhodnutí chápou. Řadí se mezi ně třeba tenistka Darja Kasatkinová (24), jejíž slova ruské propagandě radost neudělají...

Invaze na Ukrajinu zlomila řadě ruských sportovců vaz. Zákazy startovat na mezinárodních soutěžích se kupí a jednou z posledních ran do sportovních srdcí Rusů bylo odebrání pořadatelství hokejového šampionátu pro příští rok.

Oproti tomu tenisoví nadšenci z Putinovy země se letos nedočkají svého zastoupení na slavném Wimbledonu. Zatímco někteří hráči zuří, najdou se i takoví, kterým zákaz ve světle zrůdností dějících se na Ukrajině dává smysl…

„My hráčky jsme samozřejmě zklamané, že se nemůžeme zúčastnit jednoho z největších turnajů na světě. Ale ve světě se teď dějí mnohem důležitější a větší věci. Lidské životy jsou mnohem důležitější," řekla Kasatkinová německému listu Südwestrundfunk. Vystoupení proti »mírové misi« se nejspíš Kremlu moc líbit nebude. 

Pointa zákazu ale utekla například Bělorusce Viktorii Azarankové. Ta se měla podle zahraničních médií dokonce s pořadateli Wimbledonu setkat spolu se svým právníkem.

Tenistka pak sice řekla, že nikdy nebude podporovat válku a násilí, ale přesto s kroky organizátorů nesouhlasí: „Myslím, že by se na to mělo reagovat. Když podniknete nějaké kroky, má to své důsledky. Ty, které přijme Wimbledon, ty, které může přijmout WTA. Jestli se mě ptáte, jestli souhlasím s Wimbledonem, nebo vidím jejich důvody poté, co jsem s nimi měla osobní hovor, tak já jejich důvody nevidím,“ zuřila Azarenková.

Darja Kasatkinová je z rozhodnutí pořadatelů Wimbledonu smutná, ale má pro něj pochopení
Darja Kasatkinová je z rozhodnutí pořadatelů Wimbledonu smutná, ale má pro něj pochopení