Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zůstáváš? Nehraješ! Švédové a Finové dali hráčům z KHL ultimátum

Autor: pl

S postupem války na Ukrajině začíná přitvrzovat v oblasti sankcí, sport není výjimkou. Přesvědčit se o tom mohli nedávno finští a švédští hokejisté od zástupců svých národních svazů. Podle nich nebudou ti, kteří se rozhodnou v nadcházející sezoně působit v KHL a dalších ruských ligách, nominováni do reprezentace.

Švédský svaz na rozdíl od finského prozatím oficiální stanovisko nezveřejnil. To učiní až po konci ročníku. Určitá opatření ale přece jen zavedl. „Zatím můžeme říct jen to, že žádný z hráčů, který se zapojil do play off KHL, nebude nominován na mistrovství světa ve Finsku," zveřejnila agentura Reuters část prohlášení, která se týká letošního šampionátu.

Kvůli ruské okupaci Ukrajiny už nejvyšší ruskou hokejovou soutěž opustila řada finských hráčů v čele s celkem Jokerit Helsinky. „Postoj finského svazu je jasný. Hráči působící v Rusku nebudou v příští sezoně hrát za národní tým," zní ultimátum zástupců svazu.

Letos si v KHL zahrálo celkem 31 finských a 30 švédských hokejistů. Vinou války vyvolané Ruskem ale v Kontinentální hokejové lize zůstalo po odstoupení Jokeritu a odchodu mnoha hráčů z dalších mančaftů v lize pouze minimum severských hokejistů.

Finský gólman Frans Tuohimaa je spoluhráčem Lukáše Kloka s Ronaldem Klokem v Nížněkamsku
Finský gólman Frans Tuohimaa je spoluhráčem Lukáše Kloka s Ronaldem Klokem v Nížněkamsku