Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč Ovečkin uniká sankcím? Rusové mají jasno

Autor: sm

Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější? Rusové, kteří momentálně čelí vlně sankcí si všímají, že ne ke všem západní země přistupují stejně. Zatímco některým ekonomické postihy znepříjemňují život, hokejisty Alexandra Ovečkina jako kdyby se válka na Ukrajině vůbec netýkala. A taky si jsou vědomi důvodu!

Ruské občanství přináší ve světě kvůli válce na Ukrajině momentálně více problémů než užitku. Ve větší či menší míře se západní sankce dotkly snad všech Rusů. Tím větší záhadou je pro ně fakt, že jejich krajan a Putinův kamarád Ovečkin funguje v NHL bez potíží. 

Většina ruských hráčů v NHL sice funguje i nadále, ačkoliv někteří z nich mají ztíženou situaci s vyřizováním víz. Kapitán Washingtonu Capitals je ale trochu specifický skrze blízký vztah k Vladimíru Putinovi.

Otázka sankcí vůči Rusku a jeho sportovcům se dlouze rozebírala i v tamní televizi. Vlivná moderátorka Alla.Dovlatavová se pozastavila právě nad pozicí legendárního hokejisty, kterého jako kdyby se podle ní »kolektivní vina« při uplatňování postihů vůči blízkému Putinovu okolí vůbec netýkala. 

VIDEO: Evakuace lidí z oceláren Azovstal
Lidé vylézají z trosek: Evakuace civilistů z oceláren Azovstal
Video se připravuje ...

Podle webu Sportkp.ru je hokejista »chráněným dítětem« protože přináší klubu ohromný balík peněz. A toto vysvětlení bylo národu předneseno i ve zmíněném televizním pořadu. „Alexander Ovečkin přináší miliardu každý den. A nyní se na něj nevztahují vůbec žádné sankce. Nedávno jsem se ptala svého syna, proč nikdo nenutí Ovečkina se distancovat od své vlasti. A můj syn mi říká, že ho prostě nelze donutit, protože se tam za něj všichni modlí,“ rozplývala se moderátorka.

Ovečkin má v Capitals skutečně výsadní postavení, zastání se dočkal i ve chvílích, kdy se odmítl distancovat od Putinových kroků, které podniká na Ukrajině a kvůli kterým umírají bezbranní civilisté včetně malých dětí. Fanouškům bylo například bráněno, aby v hledišti vystavovali ukrajinské vlajky.

Velký rozruch také vzbudil fakt, že si Ovečkin nebyl schopen ze sociálních sítí smazat fotku s ruským prezidentem, čímž by svůj postoj k invazi dal poměrně jasně najevo. V kuloárech se ale špitá o tom, že hokejista tento krok odmítl udělat kvůli tomu, že by pak jeho rodina v Rusku nebyla v bezpečí.

Alexandr Ovečkin se sankcí bát nemusí. Podle Rusů ho brání balík peněz, který klubu vydělává
Alexandr Ovečkin se sankcí bát nemusí. Podle Rusů ho brání balík peněz, který klubu vydělává