Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tady už si neškrtnete! Kanaďané Rusy vyřadili z juniorského draftu

Autor: pl

Ruský hokej, stejně jako jiná sportovní odvětví v zemi, prožívá krušné chvíle. Jejich pýcha KHL míří ke krachu, reprezentaci vyloučili ze šampionátu, IIHF jim odebrala pořádání následujícího MSJ i MS 2023. Teď přišel zásah i do juniorských řad. Vedení CHL (Canadian Hockey League) zveřejnilo prohlášení, ve kterém uvádí, že vylučuje ruské a běloruské hokejisty z letošního vstupního draftu kvůli ruské okupaci Ukrajiny.

Důležité je zmínit, že tento zákaz se nevztahuje na hráče ruské a běloruské národnosti, kteří už působí v jedné ze tří soutěží (Ontario Hockey League, Quebec Major Junior Hockey League, Western Hockey League), kterou CHL zastřešuje. Podle oficiálního vyjádření vedení CHL by se stávající hráči neměli obávat o své angažmá.

„Pro vedení Canadian Hockey League je stále důležitá bezpečnost, pohoda a rozvoj všech našich hráčů bez ohledu na zemi jejich původu,“ píše se například v prohlášení organizace.

Příprava jen proti slabým soupeřům            

Rozhodnutí zakázat ruským a běloruským hokejistům účast na vstupním draftu znamená především pro první jmenované nemalé problémy v hokejovém rozvoji. Největší ruské naděje musí nyní zůstat doma, a ve svém nejdůležitějším období pro rozvoj k vrcholovému hokeji se musí spokojit se soupeři, kteří oproti nim kvalitou zaostávají. Lze tak čekat pokles v oblasti kvality hry.

Ruští hokejoví junioři.
Ruští hokejoví junioři.