Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

USA obviňují Rusko kvůli basketbalové hvězdě: Hrozí jí až deset let!

Autor: red, čtk

Americké ministerstvo zahraničí dospělo k závěru, že americká basketbalistka Brittney Grinerová, která je od února v ruské vazbě, byla zadržena neoprávněně. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího americké diplomacie. Grinerová čelí v Rusku obvinění z pašování drog a hrozí jí až desetiletý trest.

Ve vazbě je hvězda ženského basketbalu podle své agentky 75 dní, američtí činitelé ale dosud její zadržení nekritizovali jakožto nespravedlivé, píše Reuters. Dnes americká vláda v prohlášení slíbila, že se bude snažit hráčce ruského Jekatěrinburgu poskytovat „patřičnou podporu“. Případem se údajně zabývá prezidentský zmocněnec pro vyjednávání o rukojmích Roger Carstens.

Grinerovou zadrželi na moskevském letišti Šeremeťjevo těsně před útokem ruské armády na Ukrajinu, tedy v době stupňujícího se napětí mezi Ruskem a USA. Basketbalistka je obviněná z pašování drog kvůli tomu, že u sebe měla náplně do elektronických cigaret s hašišovým olejem. Soud se má jejím případem zabývat 19. května.

Její agentka Lindsay Kagawaová Colasová uvedla, že očekává od Bílého domu maximální úsilí ve snaze dostat Grinerovou zpět do vlasti. Jednatřicetiletá sportovkyně kromě ruské ligy nastupovala také v americké WNBA, která dnes oznámila, že vězněné hráčce vyjadřuje podporu přidáním jejích iniciál a čísla jejího dresu na hrací plochy všech týmů v soutěži.

Ruská ambasáda ve Washingtonu podle Reuters dnešní americké stanovisko ihned nekomentovala. Vyjádření americké diplomacie přišlo jen několik dní poté, co USA propustily ruského pilota uvězněného v roce 2011 za účast na obchodu s kokainem a vyměnily jej za bývalého amerického vojáka, kterého v Rusku odsoudili na devět let za napadení policistů.

Americká basketbalistka Brittney Grinerová
Americká basketbalistka Brittney Grinerová