Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Narozeniny dcery v krytu, trénink v Česku. Boxera Usyka čeká odveta s Joshuou

Autor: pl

Jako na horské dráze. Přesně takový teď vede život ukrajinský boxer Oleksandr Usyk (35), který koncem minulého roku sesadil z trůnu Anthony Joshuu (32). Cesta k odvetnému duelu ale nemohla být složitější. Narozeniny své dcery museli prožít v krytu, téměř měsíc musel být ve střehu s puškou a jeho bývalý dům vyplenili Rusové. Přípravu nakonec začal v Česku.

Tři dny před začátkem ruské okupace odletěl Usyk do Londýna kvůli pracovním povinnostem. Moc dobře ale věděl, že 24. února musí být zpátky na Ukrajině, protože jeho dcera Jelizaveta slavila narozeniny. Právě v ten den ale začala okupace, a vzhledem k tomu, že dům Usyka byl plný hostů, rozhodl se ihned vrátit domů. Cesta to ale byla trnitá. Ostatní se mezitím schovali do suterénu.

Rodák ze Simferopolu musel nejdříve vlakem do Bruselu, a následně dalším železničním spojem do Polska, odkud se dostal až k ukrajinským hranicím. Na Ukrajinu chtěl jít pěšky, ale nepustili ho. Parta lidí ho ale vzala k sobě do auta, a jelo se. Celá cesta zabrala dva dny.

Trénink s fotbalisty v Hradci

Čtyři dny po narozeninách dcery už držel v ruce zbraň, a byl připraven bránit rodinu. „Byla nabitá, ale celou dobu se modlil za to, aby nemusel střílet,“ prozradil zdroj deníku The Sun. „Naštěstí se tak stalo. Ale jeho bývalý dům už takové štěstí neměl. Rusové na něj zaútočili a obsadili ho.“

Po měsíci hlídkování dal Usyk o sobě vědět na sociálních sítích. Potvrdil odvetu s Joshuou i svůj odchod z Kyjeva. Šampion WBA, IBF a WBO v těžké váze si to se svým týmem nasměroval do Budapešti, kde přespali. Další den už cestovali do Česka. Usyk strávil v Hradci Králové dva týdny, během kterých zahájil svou přípravu. Netrénoval ale sám. Společnost mu dělali fotbalisté ukrajinského celku FK Polissja Žytomyr, kteří našli azyl právě v Hradci. Nyní se už ukrajinský bijec plně soustředí na zápas proti Joshuovi, který se uskuteční 20. srpna v Saudské Arábii, konkrétně v Džiddě.

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk bude obhajovat titul šampiona v srpnu. Soupeřem bude opět Anthony Joshua
Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk bude obhajovat titul šampiona v srpnu. Soupeřem bude opět Anthony Joshua