Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Idylka v pekle: Cyklisty na Tour potrápily brutální tropy

Autor: tad

Teplota vzduchu překračovala 40 stupňů, nemilosrdné slunce rozpálilo asfalt na šílenou šedesátku a cyklisté do sebe za jízdy lili litry tekutin. Tour de France v posledních dnech potrápila vlna veder a závodníci hledali osvěžení na každém kroku.

„Fuj, to byl ale hodně horký den. Bylo to jako jet pouští,“ láteřil po nedělní etapě vítěz Tour z roku 2018 Geraint Thomas, zatímco čtvrtý muž celkové klasifikace Romain Bardet si prožil malou premiéru. „Takové vedro jsem ještě nikdy na Tour nezažil,“ nechal se slyšet domácí jezdec.

Zmrzlina i bazén

Cyklisté před etapou navlékali chladící vesty, za krk si strkali sáčky s ledem, silnici před pelotonem svlažoval kropicí vůz, Marc Soler si přímo za jízdy pochutnal na zmrzlině, v akci byly dětské nafukovací bazénky a takový Tom Pidcock si v cíli vlezl přímo do kašny na náměstí v Carcassone.

A jelikož tropické léto neustalo ani během volného pondělí, závodníci hned po krátké vyjížďce zamířili tam, kde je v tomhle hicu nejlíp: k vodě. Čtyřnásobný šampion »Staré dámy« Chris Froome se s parťáky cachtal v řece, jezdci Quick-Stepu v ponožkách a dresech metali salta do bazénu. „Odpočinkové dny jsou ty nejlepší,“ kvitovala belgická stáj, zatímco Yves Lampaert objímal nafukovacího krokodýla a sprinter Fabio Jakobsen si hověl na lehátku.

Jezdci během horké etapy vypijí až 12 litrů vody, další spoustu po sobě lijí.
Jezdci během horké etapy vypijí až 12 litrů vody, další spoustu po sobě lijí.