Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Legendární hokejista Golonka řízl do sporu o ruské KHL: Dárek od Putina nevrátím!

Autor: Michael Bereň

Má prořízlou hubu a do seznamu skandálních výroků přibyla další kolonka. Jozef Golonka (84), slavný hokejový reprezentant Československa, se postavil za krajany v Rusku!

Hokejista Golonka, na kterého volali »Žiletko«, za minulého režimu patřil mezi symboly odporu proti Sovětům. Na mistrovství světa 1969 ve Stockholmu jako kapitán bronzovéh o týmu po vítězství nad SSSR (2:0 a 4:3) odmítl soupeřům kvůli srpnové okupaci z předchozího roku podat ruku.

Jenže v Dunaji uplynulo mnoho vody a bodrý vypravěč na vejminku se připomněl fanouškům v jiném světle. „Proč někomu vadí, že Češi a Slováci chodí hrát do KHL?“ divil se »Jožo« v rozhovoru pro web cas.sk. Reagoval tak na českou personu Dominika Haška (57), který kvůli hráčům odcházejícím do ruské soutěže během války na Ukrajině volá po státním zákazu a tvrdých trestech.

Jágr přece mlčí!

Dost mě překvapil. Je zajímavé, že takový (Jaromír) Jágr se k tématu veřejně nevyjadřuje,“ vzpomněl bývalý útočník kladenského veterána. Ano, »Džegr« (nejspíš i kvůli pravoslavné víře) uzurpátorský režim Vladimira Putina nehaní, ale uspořádal extraligovou benefici pro ukrajinské uprchlíky.

Golonka se označil za apolitického člověka. A zdůraznil, že nehodlá vracet rudý dres, který mu Putin v roce 2020 poslal přes velvyslanectví. „Doma si na mě nevzpomněli a hle – dáreček mi poslal ruský prezident!“ tetelil se tehdy. A nyní? „Mám dres dobře schovaný.“ Tak snad není od krve, Žiletko!

Váží si i Ovečkina

Na Slovensku ho prý nemají rádi, protože říká, co si myslí, a ostatní se bojí. Jazyk člena hokejového síně slávy Jozefa Golonky si nic nezadá s jeho přezdívkou »Žiletka«. Co taky řekl?

„Že má fotku s Putinem? Jeho soukromá věc. On válku nevyvolal. Vážím si ho!“ (o Alexandru Ovečkinovi a jeho podpoře Kremlu v roce 2022)

„Já a soudruh? Tak to jsi mimo, chlapče!“ (ve sporu s Peterem Šťastným, který ho na jaře 2013 označil za komunistu a estébáka)

„Žádná revoluce není dobrá. Revoluce ať dělají politici.“ (o bojkotu slovenských reprezentantů v roce 2015 kvůli vedení svazu)

Golonka se dříve tetelil nad darem z Ruska. Teď na něj znova přišla řeč...
Golonka se dříve tetelil nad darem z Ruska. Teď na něj znova přišla řeč...