Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Postih doma? Nezájem! Hokejový reprezentant míří do KHL

Autor: sm

Lotyši se s zákazy směrem k Rusku vůbec nepářou. Pokud některý z tamních hokejistů hodlá nastupovat za jakýkoliv tým v KHL, pak se bude muset smířit s tím, že na něj lotyšský svaz uvalí doživotní stopku v nároďáku. Ale ani to některé hráče neodradilo a ruské rubly jsou pro ně momentálně důležitější než možnost reprezentovat svou rodnou zemi.

Na zákaz, který lotyšská vláda vydala už na jaře poté, co ruská armáda vtrhla na Ukrajinu, se Janis Kalnins vykašlal. Srdce ho táhlo do Amuru Chabarovsk, což pro něj bylo důležitější, než fakt, že si už nejspíš na lotyšskou hokejovou repezentaci nezachytá.

„Je to nepopulární rozhodnutí, ale udělal jsem ho, protože moje kariéra není věčná," vysvětlil třicetiletý brankář pro Sportacentrs.

„Byla to nejlepší možnost pro mou rodinu, i s ohledem na život po hokeji. Jsem dospělý a chápu, jakou reakci mé rozhodnutí v lidech vyvolá a jak se to celé obrátí v médiích. Každý z nás žije svůj vlastní život a dělá rozhodnutí, která jsou nejlepší pro něj a jeho rodinu," vyjádřil své pocity ohledně přestupu, který nejprve Lotyši blokovali. Pak ale podpis smlouvy posvětilo IIHF a tak teď nástupu za Chabarovsk nic nebrání.

Mezitím v řadě zemí, včetně Česka, probíhá debata o tom, jestli přimouřit oko nad hráči, kteří se v době, kdy Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině, rozhodnou do Putinovy země jít nastup hrát za jakýkoliv tamní klub. Není totiž tajemstvým, že ruská vládní propaganda dávno prorostla právě do sportu a některé z týmu v KHL dokonce po začátku invaze hrdě prezentovaly na zápasech písmeno »Z«, kterými si Rusové značí na Ukrajině své tanky nosící smrt mimo jiné i civilistům.

Nejhlasitějším kritikem hráčů, kteří putují hrát do Ruska navzdory nynější situaci, je v Česku Dominik Hašek. Někdejší špičkový brankář se proto stal pro Rusy trnem v oku a připomínají mu dobu, kdy si sám vydělával v jejich zemi...