30. srpna 2022 • 12:00

Sexuální skandál v kanadském hokeji: svědek poznal hráče a přidal detaily

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sexuální skandál spojený s kanadským hokejem neusíná. Zámořská média se dostávají k dalším detailům, které popisují tři na sobě nezávislá obvinění z let 2003-2018. Stanice CBC News sehnala svědka, který viděl video z roku 2003, kde měli mladí reprezentanti Kanady znásilnit dívku při MS do 20 let. Poznal na něm dva hráče, kteří pak měli úspěšnou kariéru v NHL. Popsal i detaily, které prý nikdy nezapomene.



Policie v Halifaxu zná nyní jména minimálně dvou hráčů, kteří v roce 2003 měli znásilnit dívku na hotelovém pokoji při MS do 20 let. Z celé události vzniklo video, televize TSN už dřív mluvila se dvěma lidmi, kteří záběry viděli, k tomu se spojila i s majitelem kamery. Ten ji prý půjčil členům týmu a po turnaji v ní objevil zmíněný snímek.

Proč nikdo před 20 lety nic neřekl? „Byl jsem vychován tak, že mám držet hubu a nic neříkat,“ řekl CBC News zdroj, který nakonec vše byl říct policii. „Věděl jsem, že taková věc je špatně. Jen jsem nevěděl, že se to hlásí policii,“ poměrně zaskočil svým pohledem. Nahrávka trvala zhruba 90 sekund, svědek pak televizi řekl, že netuší, co se s nahrávkou stalo, jestli existovala dál, nebo se smazala. Nicméně ho prý vzpomínka stále pronásleduje.

Ozval se policii sám, když zaregistroval, že se řeší sexuální napadení z roku 2018. Zároveň se domnívá, že by mohly existovat i další případy, které jen dosud nebyly oznámeny: „Víte, pořád panuje takový názor, že kluci jsou pořád jen kluci a jim všechno přeci projde.“

Pět hráčů (Jordin Tootoo, Nathan Paetsch, Carlo Colaiacovo a P.A. Parenteau) ze soupisky, která čítala 22 jmen, vydalo prohlášení, že se incidentu neúčastnili a že o něm nevěděli. Další bývalý hráč, Scottie Upshall, vyzval k vyšetřování.

„Z videa se mi udělalo špatně od žaludku. Věděl jsem, že to, na co se dívám, je špatné, poznal jsem dva z těch hráčů a oba pokračovali v kariéře v NHL,“ řekl pro CBC News člověk, který dokazující video spatřil.

Svědek líčil, že jeden z hráčů celou věc natáčel, namířil kameru na sebe a zahlásil, že teď všechno začne. Následně si z filmu vybavuje dva muže, jak přicházejí do pokoje, kde leží opilá žena. Na posteli pak měla být obklopena několika svlečenými hokejisty. Podle zdroje NBC News jeden z těchto hokejistů ženu zneužíval, další masturbovali a vypadalo to, že čekají, až na ně přijde řada. „Dívka měla hlavu jen otočenou na stranu a nebyla aktivní,“ uvedl svědek.

„Pokud by obvinění v těchto případech byla pravdivá, tak vidíme určitou formu mužského stmelovacího rituálu, který se týká zneužívání žen. Je to velmi znepokojující,“ sdělila CBC News odbornice na právo, která se zabývá sexuálními delikty, Lise Gotellová.

Zmíněného MS se účastnili například Marc-André Fleury, Steve Eminge, Joffrey Lupul, Brooks Laich a další hráči, kteří pak měli úspěšné kariéry v NHL. Proto ani z naznačení svědka CBC News nelze poznat, koho má na mysli.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud