Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Může Ledecká závodit za jinou zemi? Za útěk stopka na rok!

Autor: tad

Když se s partnerem či partnerkou neustále hádáte o tom samém, jak dlouho se vyplatí rozbitý vztah lepit? Pokud se jmenujete Ester Ledecká (27) a vaším celoživotním souputníkem je Česko, snažit se musíte. Rozchod prakticky nepřipadá v úvahu.

Je to jedno velké déjà vu. Ester Ledecká nepodepsala reprezentační smlouvu, mezi svazem a hvězdou panuje napětí, padají slova o závodění za jinou reprezentaci. „Když to jinak nepůjde, Ester bude jezdit za jinou zemi,“ hrozil otec zimní královny Janek Ledecký… V roce 2018! Tehdy se obě znesvářené strany dohodly, podepsaly smlouvu na čtyři roky, aby se teď stejný spor opakoval. Jeden z rozdílů je v tom, že výhrůžky nad změnou reprezentace už nepadají. Zrealizovat legální útěk »za čáru« by totiž bylo extrémně obtížné.

Prababička nestačí

Vše se řídí pravidly Mezinárodní lyžařské federace (FIS). A ty přeběhlíkům nenahrávají, jsou složité a poměrně přísné. Nestačí »vyhrabat« praprababičku z vysněné země, žadatel musí „Prokázat osobní spojení s novým národem“ a mít v místě trvalý pobyt nejméně dva roky. Teoreticky by vše mohla uspíšit svatba, ale Ester randí s českým tenistou Robinem Staňkem, takže i tahle možnost padá. Sportovec navíc musí podrobně vysvětlit, proč chce měnit národnost, tahanice o peníze, auta a marketingová práva (tedy případ Ledecké) by nemusela uspět. Je pravda, že se Ledecká v posledním roce zabydluje v Londýně, ale i kdyby chtěla jezdit za Velkou Británii, musí s tím souhlasit Česko. „Pokud není předložena písemná dohoda, sportovec se nesmí dvanáct měsíců od posledního závodu minulé sezony zúčastnit jakékoliv akce pod hlavičkou FIS,“ stojí v pravidlech. Dá se očekávat, že Svaz lyžařů ČR by se trojnásobné olympijské šampionky dobrovolně nevzdal…

Změnu občanství absolvovala běžkařka Kateřina Smutná. Hned dvakrát: nejdříve se z Češky stala Rakušankou, po 10 letech zase Češkou.

Jamajčanka Ester? Takhle sama vtipkovala před čtyřmi lety.
Jamajčanka Ester? Takhle sama vtipkovala před čtyřmi lety.