Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Lukáš Rohan: Čeští vodáci jsou pohodáři, ale nejlepší na světě

Autor: mib

Mladý vodní slalomář a kanoista Lukáš Rohan byl českým sportovcem na olympiádě v Tokiu, který vybojoval první českou medaili. Navzdory pohodové atmosféře jsou čeští vodní slalomáři a kanoisté podle Lukáše dost možná nejlepší na světě. Sbírají totiž jeden úspěch za druhým.

„Je pravda, že lidi na vodě jsou pohodáři. Je to tím, že jsme vychovaní ve společnosti, kde kdyby si někdo na něco hrál, okolí ho hodně rychle uzemní,“ popisuje Lukáš svoji sportovní komunitu, která se ale velmi úzce prolíná i s tou osobní.

„Nejvíce přátel mám právě od vody, nebo mají k tomu prostředí, kde jsem vyrostl, blízko. Prošli jsme si i společným dětstvím, které bylo trochu jiné než v jiných sportech. Na závodech jsme spali pod stanem, večer se hrálo na kytaru, klidně jsme si dali pivko. Myslím, že to nás hodně stmelilo, a stala se z nás komunita, která spolu dodnes dokáže držet,“ vzpomíná Lukáš a popisuje, jaké to je vyrůstat právě s jeho disciplínou.

Navzdory pohodové atmosféře jsou čeští vodní slalomáři a kanoisté podle Lukáše dost možná nejlepší na světě. Sbírají totiž jeden úspěch za druhým a při odložené olympiádě v Tokiu k tomu přispěl i Lukáš Rohan. Nicméně i po zisku stříbrné olympijské medaile, která mu prý převrátila život naruby, zůstal tím stejným obyčejným klukem od vody. „Olympiáda je největší sportovní událostí už proto, že je tak těžké se tam dostat, a ještě to ustát psychicky. Rozhodně tě to zocelí,“ říká úspěšný sportovec.

V talkshow V hlavě z produkce české Toyoty na sebe prozradil třeba i to, že občas bývá náladový nebo že v mládí neuměl prohrávat. Dnes už pochopil, že úspěch se obvykle rodí právě z řady nezdarů, ale přesto nepovedený závod doteď hodně řeší: „V ten den pak už se mnou není žádná řeč. Potřebuju se nad tím zamyslet, poučit se z toho, říct si, co můžu příště udělat lépe. Tak se pokouším si ten zážitek v hlavě předělat, aby nakonec nebyl tak negativní.“

Není důvod mít strach z vody

Strach na vodě ale nikdy nemá. „Na samém začátku si člověk musí vodu osahat, pochopit, co dokáže. A pak už není důvod mít strach,“ říká Lukáš. Respekt ale naopak má z rychlé jízdy. „Když jsem byl mladší, dva lidi od vody se v autě zabili. Potřebu závodit v autě tedy rozhodně nemám. Na druhou stranu někdy, když řídím v Praze, asi byste mě za klidného řidiče neoznačili,“ popisuje Lukáš, jakým způsobem obvykle řídí svoji Toyotu Corollu.

V talkshow si ale vyzkoušel jízdu zručnosti ve větší Toyotě RAV4. Podívejte se, jak mu to šlo a jak dopadl ve srovnání s dalšími slavnými českými sportovci, kteří za volant usedli ještě před ním.

KARLOS SHOW o olympiádě a černém humoru. Už mám odsezeno 22 let, vtipkoval paralympik
Video se připravuje ...

Lukáš Rohan patří mezi nejlepší české vodní slalomáře.
Lukáš Rohan patří mezi nejlepší české vodní slalomáře.