Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvrat v případě vraha Pistoriuse? Míří na svobodu!

Autor: ptr

Patřil k nejoblíbenějším paralympionikům, ale vše změnil jediný okamžik. Jihoafrický paralympijský vítěz Oscar Pistorius (36) před deseti lety zastřelil svou přítelkyni a následně byl odsouzen. Nyní doufá, že se po dlouhých letech konečně dostane zpět na svobodu. Rozhodnutí padne velmi brzy.

Verdikt o podmínečném propuštění by měl být znám do měsíce. „Výbor pro podmínečné propuštění nás informoval, že slyšení se bude konat 31. března,“ řekl právník slavného atleta Julian Knight agentuře AFP. Rozhodnutí je obvykle známo v den jednání nebo o den později a „pokud je rozhodnutí negativní, má chovanec právo obrátit se na soud, aby je přezkoumal,“ pokračoval Knight.

V Jihoafrické republice mají vězni automatický nárok na podmínečné propuštění po odpykání poloviny trestu. Zákon je stejný pro všechny, „Oscar Pistorius není výjimkou,“ poznamenala pro AFP právní zástupkyně rodičů jeho oběti Tania Koenová.

Pistorius zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou v brzkých ranních hodinách 14. února 2013. Úspěšný sportovec vždy popíral, že by svou přítelkyni zabil v záchvatu vzteku, a tvrdil, že si ji spletl s lupičem.

Sprinter, známý po celém světě kvůli svým protézám z uhlíkových vláken, byl odsouzen k 13 letům vězení. Původní trest byl pouze šestiletý, ale stát se odvolal, protože ho považoval za příliš mírný.

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius
Handicapovaný atlet Oscar Pistorius