Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ruští a běloruští tenisté podepsali prohlášení: Mohou hrát na Wimbledonu!

Autor: ptr

Možnost startu ruských a běloruských tenistů na slavném Wimbledonu je zas o pořádný kus blíže. Podle informací agentury Reuters, s odvoláním na výkonnou ředitelku All England Lawn Tennis and Croquet Club a organizátorku Wimbledonu Sally Boltonovou, podepsali mnozí tenisté obou národností prohlášení o neutrálním statusu.

Hlavním bodem deklarace je odmítnutí veřejných prohlášení podporujících speciální operaci na Ukrajině. „Jakmile jsme oznámili naše rozhodnutí, hráči mohli podepsat prohlášení a mohou tak činit až do uzávěrky přihlášek. Nebudu sdílet podrobnosti o tom, kdo to již udělal, ale řada hráčů již dokument podepsala. Vyslechli jsme zpětnou vazbu od sportovců za uplynulý rok a řekli, že chtějí mít možnost podepsat prohlášení. Plně chápou, k čemu se hlásí,“ oznámila Boltonová.

Pořadatelé Wimbledonu zakázali v loňském roce účast ruským a běloruským tenistům kvůli situaci na Ukrajině. Plošný zákaz vyvolal rozporuplné ohlasy a pokuty od tenisových asociací mužů (ATP) i žen (WTA), slavný grandslamový turnaj navíc ztratil i bodové ohodnocení v žebříčcích. Kdyby se zákaz opakoval, hrozilo navíc úplné pozastavení turnajů ATP a WTA ve Velké Británii. Organizátoři proto letos přistoupili ke kompromisu a po podepsání deklarace mohou startovat i tenisté, kteří v loňském roce nemohli.

Wimbledon se uskuteční v termínu od 3. do 16. července.

Ruští a běloruští tenisté se letos mohou vrátit na Wimbledon.
Ruští a běloruští tenisté se letos mohou vrátit na Wimbledon.