Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Arogantní Mičkov dále odrazuje skauty NHL: Takovou neúctu jsem nikdy nezažil!

Autor: TT

Draftový ročník je pro mladé hokejisty naprosto klíčový! Může rozhodnout o tom, jak (a jestli vůbec) daný hráč vkročí do NHL. Týmy prověřují jednotlivce ze všech stran od A do Z. Nechtějí nic podcenit, proto občas padají ošidné, překvapivé či dokonce prapodivné otázky na tělo. Odpovědi a chování talentů pak ovlivní celou jejich kariéru!

Hokejoví odborníci se vesměs jednohlasně shodují, že druhým nejlepším hráčem letošního draftu je Matvej Mičkov, ruský supertalent. Za normálních okolností by pravděpodobně ohrozil i jinak neochvějnou pozici fenomenálního Connora Bedarda, jenže vše zatím hovoří proti.

Kdybychom brali v potaz čistě hokejové schopnosti, bez debat by se s kanadským playmakerem přetahoval o pozici jedničky, a možná i úspěšně. V mezinárodních duelech, v nichž stáli proti sobě, předváděl Mičkov minimálně srovnatelné výkony. Jenže jsou tu „dvě velké ale“, kvůli kterým se neustále propadá níže a níže

Existují zcela pochopitelné důvody, za které prostě tento hráč objektivně nemůže. Rusko je kvůli invazi na Ukrajinu v nemilosti a neúčastní se soutěží a turnajů pod hlavičkou IIHF. Díky tomu ruským hráčům chybí zkušenosti z mezinárodní scény a skautům zase srovnání špičkových hráčů ročníku, které by poodhalilo, jak si vlastně stojí ve vzájemné konkurenci.

Dalším faktorem, který rapidně snižuje pozici Mičkova, je jeho smluvní závazek v Petrohradu do května 2026. Klidně se tak může stát, že tým, který si ho vybere, ho v zámoří uvidí nejdříve za tři roky (jestli vůbec). V tento termín totiž končí platnost práv na nováčka pro tým, který jej draftoval.

Dále tu je také případ brankáře Ivana Fedotova, který dostal exemplární trest od diktátorského režimu za podpis smlouvy s Philadelphií. Sen o nejlepší lize světa se mu během chvíle rozplynul, neboť musel narukovat na vojnu. Nikdo navíc netuší, jak se bude celá situace dále vyvíjet, ať už mluvíme o válce na Ukrajině či přímo o ruském hokeji. 

Za pád velkého talentu však nemůže jen čistě geopolitická situace, problém vězí také v osobě a chování Matveje Mičkova. To koneckonců vyplývá z nedávného rozhovoru Andreje Nikolišina, současného skauta Washingtonu Capitals. „Chtěl jsem se ho zeptat na pár otázek. Potkat se s ním. Ale takovou neúctu k ostatním lidem jsem ve svém životě nikdy nezažil," líčil otevřeně mistr světa z roku 1993.

Právě výběr Capitals měl být jakýmsi záchranným kruhem pro potápějícího Mičkova, který si tedy zřejmě zavřel cestu do tohoto týmu. „Svými schopnostmi je pro mě jedničkou či dvojkou draftu, jenže hodně klesl v očích všech skautů a manažerů v NHL, a to svým charakterem, chováním vůči spoluhráčům, trenérům, vedení i fanouškům," nebral si servítky Nikolišin.

Ke kritice hráče se přidávají i ostatní odborníci a analytici, kteří mají na Mičkova stejný pohled jako Nikolišin. „Víme, že Mičkov osobně dorazí na draft. Klíčovou otázkou ale je, s kým se před ním potká? Mám indície z mnoha týmů, že nedostali záruku, že se s nimi vůbec bude bavit," vyprávěl uznávaný zámořský novinář Elliotte Friedman v podcastu 32 Thoughts pro kanadský kanál Sportsnet.

„Zažil bohužel hodně dramatický rok a je okolo něj hodně záhad," připomínal neobjasněnou smrt Mičkovova otce, v které měl mít údajně prsty samotný diktátorský režim v Rusku. „Slyšel jsem třeba, že skauti, kteří se na něj byli podívat, měli obrovský problém se s ním setkat. Snažili se domlouvat termíny, ale neměl o to zájem," divil se Friedman.

„Jedinou cestou, jak s ním mluvit, prý bylo odchytit si ho někde na pár minut hned po zápase. Když tedy týmy slyšely, že dorazí na draft, chtěli se s ním potkat. Jenže pořád od něho nemají nic potvrzeného. Každý se proto obává, zda nemá Mičkov nějaké osobní preference. Jsou týmy, kam chce? A nesnaží se manévrovat, aby se tak stalo?" přemýšlel Friedman nahlas, jak asi kluby NHL uvažují, když slyší jméno Mičkov.

Vysoce očekávané první kolo proběhne v Bridgestone Aréně v Nashvillu v noci z 28. na 29. června. Jednoznačným favoritem je bezpochyby Connor Bedard, kterému asi nikdo první pozici nevezme. V jaké pozici vstoupí Mičkov do nejslavnější ligy světa? Přeskočí Fantilliho a Carlssona? Nebo si již všechny rozezlil natolik, že o něj nebude žádný zájem? To ví asi jen povolaní lidé z různých organizací, jako jsou generální manažeři a skauti.

Matvei Mičkov si již zahrál za seniorský národní tým v rámci EHT. Svou arogancí však odrazuje skauty NHL!
Matvei Mičkov si již zahrál za seniorský národní tým v rámci EHT. Svou arogancí však odrazuje skauty NHL!