Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Skandál u našich sousedů: Ruský hokejista byl špion!

Autor: pl

O tom, že Rusové se neštítí ničeho, může vidět celý svět od loňského února, kdy jejich armáda zaútočila na Ukrajinu. Tím to ale nekončí. Jak se nyní totiž ukazuje, chapadla Kremlu dosáhnou ještě dál. Konkrétně do sousedního Polska, kde tamní tajná služba ABW zadržela ruského hokejistu, který byl obviněn ze špionáže! Nyní mu hrozí, že si za mřížemi posedí pěkně dlouhou dobu.

Polská média uvedla, že se má jednat o Maxima S. Jediným ruským hokejistou působícím v Polsku s těmito iniciály je Maxim Sergejev (20), který obléká dres celku Zagłebia Sosnowiec, přičemž v zemi je od října 2021. Podle tamního ministra spravedlnosti a generálního prokurátora Zbigniewa Ziobra byl součástí ruské sítě agentů operující na východě Polska.

O co vlastně špionovi převlečeného za hokejistu šlo? „Na agenta-hokejistu, který po tréninkových zápasech společně s dalšími ruskými špiony získával informace o kritické infrastruktuře v několika vojvodstvích na východě země, uvalili tříměsíční vyšetřovací vazbu,“ uvedla v pátek televizní stanice Polsat.

Podle prokuratury Lublinského vojvodství hrozí hokejistovi za působení proti zájmům Polské republiky až deset let vězení. „Ruští špioni padají jeden po druhém!“ radoval se na Twitteru Ziobro. „Jedná se o další úspěch vyšetřovatelů a tajné služby ABW. Špion, který působil v roli sportovce, byl dopaden. Rus byl hráčem prvoligového celku. Jedná se již o 14. zadrženého člena špionážní sítě, kterého jsme odhalili.“ Na další hokejové angažmá tak může Maxim S. s největší pravděpodobností zapomenout.

Hokejista Maxim S. měl být ruským špionem na území Polska
Hokejista Maxim S. měl být ruským špionem na území Polska