Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dohra fotbalové tragédie: Kvůli smrti fanouška (†29) stanulo před soudem téměř 100 příznivců!

Autor: pl

Už od ohlášení duelu se vědělo, že to bude riskantní zápas. Obavy se bohužel naplnily do posledního puntíku. Před utkáním 3. předkola Ligy mistrů mezi AEK Atény a Dinamem Záhřeb byl totiž ubodán jeden z domácích fanoušků (†29), načež padlo rozhodnutí, že zápas se kvůli tragickému úmrtí neodehraje. Nyní u řeckého soudu stanula téměř stovka chorvatských raubířů, kteří byli zadrženi policií v souvislosti s výtržnostmi.

Necelá stovka chorvatských fotbalových fanoušků stanula ve středu 9. srpna před soudem v Aténách, kde čelila obvinění z trestných činů vraždy a členství ve zločinecké organizaci kvůli údajnému zapojení se do násilností před utkáním předkola Ligy mistrů mezi celky AEK Atény a Dinamem Záhřeb, které si vyžádalo jednu oběť. Tou se stal devětadvacetiletý Michalis Katsouris, který byl ubodán.

Mladíci, jejichž věk se má pohybovat kolem dvaceti let, dorazili k soudu v poutech, přičemž si přetaženými tričky a mikinami kryli obličeje. Podle britského listu Daily Mail soudní úředníci uvedli, že soudce vydal obvinění proti všem 103 podezřelým včetně 97 chorvatským příznivců. Obvinění se mimo jiné týkala i napadení či nezákonného držení a použití výbušného materiálu. S největší pravděpodobností ale bude u většiny obvinění z vraždy v průběhu vyšetřování staženo.

Fotbalové násilí v aténských ulicích mezitím odsoudil místopředseda Evropské komise a řecký politik Margaritis Schinas. „V evropském fotbale není místo pro násilí ani chuligánství,“ napsal na internetu a dodal, že kontaktoval šéfa řídícího orgánu evropského fotbalu a prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina, aby s ním incident projednal.

Odnesli to i policisté

Mezitím řecký ministr pro veřejný pořádek Giannis Oikonomou uvedl, že policie se dopustila tragických chyb, když nezastavila chorvatské příznivce mířící do Atén a nejednala na základě varování ohledně možných střetů. Členové opozičních stran jej vyzvali k rezignaci, ovšem to odmítl. Místo toho pozastavil činnost sedmi policistům, z nichž někteří jsou na vysokých pracovních pozicích.

Vedení AEK pro změnu vyzvalo UEFU, aby uložila Dinamu Záhřeb okamžitý a přísný trest. Zároveň vyjádřilo zklamání nad faktem, že se kvalifikační zápas v Záhřebu uskuteční ještě tento měsíc. „Jak je možné, že po brutální vraždě Michalise, kterou spáchala banda krutých zločinců z Chorvatska, je náš klub nucen hrát proti tomuto týmu?“ pohoršovali se zástupci celku v oficiálním vyjádření. U stadionu AEK se mezitím začaly hromadit květiny a svíčky, které zde donesli fanoušci, aby uctili památku zesnulého Michalise.

Téměř 100 chorvatských příznivců fotbalového celku Dinamo Záhřeb stanulo v Řecku před soudem
Téměř 100 chorvatských příznivců fotbalového celku Dinamo Záhřeb stanulo v Řecku před soudem