8. srpna 2023 • 13:50

V Aténách ubodali fanouška. Fotbal odložen, šéf AEK viní Chorvaty i policii

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při střetu fanoušků fotbalistů AEK Atény a Dinama Záhřeb před utkáním 3. předkola Ligy mistrů byl na předměstí řecké metropole ubodán příznivec domácího celku. Policie uvedla, že mladý muž v noci na úterý podlehl zraněním po převozu do nemocnice. Zápas, ve kterém se může rozhodovat i o soupeři Sparty, byl odložen.



„U stadionu (AEK Atény) Nea Filadelfia došlo k vážným událostem. Mladý Řek byl ubodán k smrti a dalších šest zraněných lidí je v nemocnici,“ sdělila policie, jež zároveň 83 lidí zatkla.

Smrt fanouška je podle všeho důsledkem bitky mezi fanoušky AEK Atény a Dinama Záhřeb. Chorvaté sice mají evropské výjezdy zakázané od UEFA, přesto se do Řecka vydaly stovky z nich a bez problémů se dostaly až do hlavního města, kde došlo k tragédii. Sociální sítě AEK se po události zahalily do černé. „Michaeli, nikdy na tebe nezapomeneme,“ rozloučil se klub se svým příznivcem a zároveň žádá tvrdý trest pro viníky.

Téměř okamžitě byla svolána schůzka mezi zástupci AEK, Dinama a policie, příliš dlouho ale netrvala. Zástupci řeckého klubu ji opustili a zápas byl odložen.

„Truchlit a zároveň hrát je pro nás nemyslitelné,“ řekl viceprezident AEK Georgios Kosmas. „Plnou odpovědnost nese Dinamo, protože o záměru svých fanoušků věděli a nikoho neinformovali. Druhým viníkem je policie, protože je nechala projet po celém Řecku. Naše varování byla ignorována,“ dodal.

Policie zatkla 98 lidí, z toho většinu Chorvatů. V nemocnici skončili tři řečtí fanoušci a pět chorvatských. Dinamo, jehož fanoušci měli právě kvůli obavám z násilností na zápas oficiálně zakázaný vstup, incident odsoudilo: „Takové události neodpovídají hodnotám a etickým zásadám, které jako klub a komunita propagujeme,“ uvedl klub na oficiálním webu.

Podle chorvatských médií do Atén odcestovaly do Atén zhruba dvě stovky fanoušků Dinama jako obyčejní turisté. Klub má silnou skupinu ultras, jež si říká „Bad Blue Boys“.

UEFA utkání s výkopem ve 20:45 kvůli násilnostem odložila. Původní odveta v Záhřebu se příští středu odehraje jako první zápas a v Aténách se týmy následně střetnou v pátek 18., nebo v sobotu 19. srpna.

„UEFA co nejsilněji odsuzuje šokující události, které se odehrály předchozí večer v Aténách a vedly ke ztrátě života,“ uvedla evropská fotbalová unie. „Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině oběti, AEK a jeho fanouškům. Chceme zopakovat, že násilí nemá v našem sportu místo, a očekáváme, že ti, kteří jsou za tento hrozný čin zodpovědní, budou co nejrychleji zatčeni a předáni spravedlnosti,“ dodala UEFA.

Minulý měsíc dostalo sedm fotbalových fanoušků PAOK Soluň trest doživotí za to, že loni v únoru ubodali k smrti příznivce Arisu. Dalších pět lidí bylo po půlročním procesu odsouzeno k 19 či 20 letům vězení. Jen v Soluni to byl během tří let třetí případ úmrtí v souvislosti se střety fanouškovských skupin.

Ve dvojzápase se může rozhodnout i o příštím soupeři Sparty. V případě jejího vypadnutí s Kodaní se o Evropskou ligu střetne s poraženým tohoto zápasu, pokud se bude hrát.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud