Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Zakázané gesto Cristiana Ronalda: Opět porušil zákony saúdskoarabské koruny!

Autor: TT

V očích zákona spáchal zločin! Některá média uvádějí, že podle velice přísného islámského práva nyní portugalskému mistrovi Evropy z roku 2016 hrozí odnětí svobody za veřejné projevování cizí víry. Co přesně slavná „CR7“ spáchala? A jaký může očekávat trest?

Jiný kraj, jiný mrav! Není to poprvé, co tohle rčení pocítil i samotný Cristiano Ronaldo během svého pobytu v Saúdské Arábii. Již několikrát totiž zvedl ze židle celičký muslimský svět, který není dvakrát tolerantní, pokud jde o otázky etikety, etiky či víry, v porovnání s tím křesťanským. Čím slavný fotbalista rozzlobil tamní věřící?

Před pár měsíci předvedl Portugalec obscénní gesto, kdy si sahal do rozkroku s provokativním úšklebkem na tváři, kterým se vysmíval domácímu publiku na King Fahd Stadium. Dle některých výkladů koránu šlo o naprosto nevhodné chování, které je považováno za trestný čin.

V důsledku toho se mluvilo o možném vyloučení C. Ronalda z ligy či dokonce o jeho případném deportování ze Saudské Arábie. I díky portugalskému pasu a společenskému postavení se statusem světové fotbalové superhvězdy unikl vězení a vyvázl jen se symbolickou pokutou, na kterou si prý vydělá za pouhých 11 minut – v přepočtu 88 000 Kč

Útočník Al-Nassru se nyní znovu dostal do průšvihu! Někteří radikálnější muslimové volají po tvrdém potrestání Ronalda za otevřený projev katolické víry. Křižoval se poté, co 9. srpna vstřelil rozhodující gól na 1:0 z penalty proti iráckému Al-Shorta SC v semifinále Poháru arabských mistrů, tedy v tamní obdobě evropské Champions League.

Ronaldova katolická víra je všeobecně známá, stejně tak jeho spontánní gesto, které ho provázelo podstatnou část jeho bohaté kariéry. Projevování a propagování cizího vyznání, ať už jde o modlení nebo o vystavování všerůzných náboženských symbolů, je však v této zemi protizákonné. V „extrémnějších“ případech, jako je šíření katolických či jiných posvátných textů, se dokonce uděluje trest smrti.

Cristiano Ronaldo je ale osobnost globálního rázu, a tak dostal celou řadu výjimek a ústupků, o kterých se může „běžným smrtelníkům“ pouze zdát. Má například povolené beztrestně žít na hromádce se svou dlouholetou partnerkou Georginou pod jednou střechou navzdory striktním saúdskoarabským zákonům, které vysloveně zakazují společné soužití nesezdaného páru v jediné domácnosti.

Po letošním masivním přílivu dalších špičkových hráčů z křesťanského světa, jako je například Milinković-Savić, Brozović, Malcom či Rúben Neves, zastoupení katolíků a dalších věřících v Krista rapidně stouplo v rámci Saudi Pro League. Dá se očekávat, že podobných případů bude dále přibývat. Mentalita je zkrátka dosti odlišná!

Fotbalisté si tak musejí „dát pořádného majzla“, aby tolik nevyčnívali z davu, jinak by si mohli zadělat na velké problémy v důsledku multikulturní konfrontace. Všichni totiž nejsou Cristiano Ronaldo, nemají takové renomé jako on a nedostává se jim podobného respektu a uznání jako jemu.

Kupříkladu kolumbijský fotbalista Juan Pablo Pino byl v roce 2011 zatčen v nákupním centru kvůli tetování Ježíše Krista. Nutno dodat, že je od té doby arabský svět daleko otevřenější a tolerantnější vůči cizincům a jejich politickým a náboženským postojům. Přesto je na Blízkém východě stále „cítit krev“ i díky mnohým vzájemným křivdám a sporům z minulosti.

Slavné „CR7“ hrozí odnětí svobody za veřejné projevování cizí víry.
Slavné „CR7“ hrozí odnětí svobody za veřejné projevování cizí víry.