Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Řídil 112 let staré Bugatti: Kardiochirurg Pirk se zúčastnil závodu historických vozů na »barumce«

Autor: Jana Gogová

Věhlasný kardiochirurg Jan Pirk (75) je na Barum Czech Rally Zlín už jako doma. Ani tentokrát si nenechal ujít šanci si zazávodit. Za volant legendárního Bugatti usedl i s manželkou Blankou.

Součástí »barumky« je už 12 let závod historických vozů Bugatti Grand Prix, kterého se Pirk tradičně zúčastnil.

„Využil jsem laskavost kamaráda a zakladatele tohoto závodu Ladislava Samohýla a startoval jsem s jeho úžasnou Bugatti 13 roku výroby 1911. Tohle už je jediný exemplář na světě, velká čest pro mne i moji manželku,“ vyprávěl Pirk v cíli.

„Doma mám o dva roky mladší sestřičku téhle krásné bugatky, nese přesné mírně zavádějící označení BB Peugeot, je to ale Bugatti 19 z roku 1913. Získal jsem ji zhruba před deseti lety, když rušili expozici v jednom portugalském muzeu, byla hodně zachovalá, takže renovace nebyla nijak složitá,“ vypráví majitel zhruba 25 dalších krásných motoveteránů na čtyřech, dvou, ale i třech kolech, což je případ velorexu.

S Hugem na nákup

„Mám jich několik, Hugo je nejvzácnější, tyhle stroje dostávají jména z technického průkazu po prvních majitelích. Ten můj se jmenoval Hugo,“ usmál se Pirk. Ve velorexu ho mohou vidět často přátelé a místní v Kostelci nad Černými lesy, kde má chalupu. „Kdybych přijel k prodejně potravin s něčím jiným, lidé by si mysleli, že se něco stalo…“

Pirk si nedávno pořídil Škodu Felicii kabriolet z roku 1961, se kterou jezdí v běžném provozu.

Na letošní Barum Rallye.
Na letošní Barum Rallye.