Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Smutná zpráva z Itálie: Zemřel legendární trenér a mentor Francesca Tottiho!

Autor: OB

Fotbaloví fanoušci v Itálii smutní. Zemřel bývalý obránce a uznávaný trenér Carlo Mazzone (†86), který byl držitelem rekordu v počtu odtrénovaných zápasů v nejvyšší italské soutěži. V roce 2019 po něm ve městě Ascoli pojmenovali tribunu místního stadionu a ve stejném roce byl uveden do fotbalové síně slávy jeho rodné země. O jeho smrti informovala rodina.

Rodák z Říma odehrál svůj první profesionální zápas v roce 1956 za tým Latina Calcio, který se nachází v regionu Lazio. Na vrchol kariéry se dostal o dva roky později, když nastoupil ve dvou utkáních za tým AS Řím. Zbytek své hráčské kariéry pak strávil ve třetí italské lize.

V roce 1969 pověsil své kopačky na hřebík a stal se trenérem týmu Ascoli, za který předtím devět let hrál. Tato role mu svědčila mnohem více a za nedlouho se přesunul do nejvyšší soutěže, ve které odkoučoval dvacet osm sezón.

Za tu dobu byl na lavičce mnoha známých týmů, mezi které patří například Neapol, Bologna a AS Řím, ve kterém dal důvěru tehdy sedmnáctiletému Tottimu, který se nakonec stal naprostou legendou tohoto klubu. Další italskou hvězdou, která pod Mazzonem nastupovala byl Roberto Baggio.

Jeho největším ligovým úspěchem bylo třetí místo, kterého dosáhl s týmem Fiorentiny. V roce 1998 pak na lavičce Bologni vyhrál pohár Intertoto, když ve finále porazil polský Chorzów. Je známý díky své lásce k fotbalu, extravagantnímu chování v průběhu zápasů a silnému římskému přízvuku. S trénováním skončil v roce 2006 na popud své manželky.

Carlo Mazzone je držitelem rekordu v počtu odtrénovaných zápasů v nejvyšší italské soutěži
Carlo Mazzone je držitelem rekordu v počtu odtrénovaných zápasů v nejvyšší italské soutěži