Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Slzy dojetí na kluzišti: Kostomarov se po amputaci vrátil na led!

Autor: OB

Bývalý ruský krasobruslař Roman Kostomarov (46) se po vážných zdravotních potížích vrátil zpět na led. Při úterním vystoupení jeho manželky v Soči se objevil mezi účastníky a celá hala mu připravila bouřlivé přivítání. V průběhu jeho emotivní řeči nechyběly ani slzy.

Přesně 226 dní nestál na ledě olympijský vítěz Roman Kostomarov. V lednu tohoto roku byl hospitalizován se zápalem plic. Po nástupu do nemocnice se jeho stav začal zhoršovat a k zánětu plic se přidala také mrtvice, krvácení do mozku a porucha krevního oběhu. Následkem těchto potíží byla amputace obou nohou a prstů na rukách.

Rodák z Moskvy, kterému se během pár dnů obrátil život vzhůru nohama, se však k této nepřízni osudu postavil čelem a hned po probuzení z umělého spánku začal s intenzivní rehabilitací. Průběžně také na Instagramu informoval fanoušky o svém zdravotním stavu.

Nyní je na tom krasobruslařská hvězda lépe a po více než půl roce se opět postavil na led. Při vystoupení jeho manželky Oksany Domninové vyšel Kostomarov za obrovského potlesku ze zákulisí a jeho žena mu předala dopisy, které v průběhu jeho rekonvalescence obdržel od jeho podporovatelů. Následně tyto emotivní vzkazy začal před diváky číst a spousta z přihlížejících, včetně jeho kolegů se neubránila slzám.

Romane, jsi silný a úžasný sportovec. Milujeme tě. Ať je uzdravení tvým dalším vítězstvím,“ stálo v jednom z dopisů. „Romane, prostě žij! Buď tu pro svou rodinu a fanoušky. Všichni tě milujeme, jsi pro mě jako syn,“ vzkázal mu další z fanoušků.

K celé situaci se vyjádřila také Taťjana Tarasovová, která je nejúspěšnější krasobruslařskou trenérkou. Byla u zisku osmi olympijských titulů a je držitelkou Řádu rudého praporu. V roce 2008 byla také zařazena do síně slávy světového krasobruslení.

„Říkala jsem, že Roman nastoupí na led. Samozřejmě existuje možnost, že v budoucnu se nám na ledě představí i s bruslemi. Dělá nám velkou radost. Je to jedinečný člověk. Jsme za něj šťastní. Celá země se modlila a zapalovala svíčky. K tomu neuvěřitelná houževnatost jeho manželky, jeho lékařů. Je to úžasné,“ řekla v rozhovoru pro R-Sport slavná trenérka.

Roman Kostomarov se svou rodinou
Roman Kostomarov se svou rodinou