Martin Hašek
23. srpna 2023 • 12:00

Tamberi se dočkal. Nejdřív párty! hlásil italský šampion. Baršima dojal syn

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUDAPEŠŤI | Už budou navěky spojeni společným olympijským zlatem z Tokia, ale tentokrát vyhrál jen jeden. Italský výškař Gianmarco Tamberi konečně dosáhnul na titul mistra světa pod širým nebem. Katařan Mutazz Essa Baršim mu ale nezáviděl. Místo toho si přímo na ploše užil radost se svým tříletým synem.



Byly to scény jako z kotle na Serii A. Gianmarco Tamberi se pustil s italskými fanoušky na tribuně do bláznivých chorálů, když bylo jasné, že poprvé ve své kariéře vyhrál mistrovství světa pod širým nebem.

„Ole! Ole! Ole! Gimbo! Gimbo!” křičeli Italové.

A tím to všechno teprve začínalo.

„Nejdřív bude párty. Tuhle medaili potřebuju oslavit, protože po roce sebeobětování a diety si to zasloužím,“ hlásil Tamberi.

Před dvěma lety se na olympijských hrách v Tokiu slavně rozdělil o zlatou medaili s Katařanem Mutazem Essou Baršimem. A teď už si spolu nemají co vyčítat. Vloni kouzlo olympijského patu prolomil Baršim, když získal na mistrovství světa v Eugene svůj třetí titul. V Budapešti zase triumfoval Tamberi.

Jako jediný skočil světový výkon roku 236 centimetrů na první pokus. Jen Američan JuVaughn Harrison to zvládl aspoň při druhé skoku. O další dva centimetry výš už ale nikdo neuspěl. Tamberi posledním pokusem zkusil přeskočit 240 centimetrů, což by byl jeho osobní rekord. Ale v euforii už jen proběhl pod laťkou.

Situaci před posledním pokusem soutěže zkomplikoval tříletý Baršimův syn Josef, který se dostal na plochu a před Tamberiho pokusem skotačil v doskočišti. Baršim si v roce 2018 vzal Švédku Alexandru Everettovou a Josef se jim narodil v roce 2020.

„Že jsem tu mohl mít svého syna, to si budu pamatovat. Je velmi emocionální, že tu mám celou moji rodinu a přátele,“ pochvaloval si Baršim, který zároveň ocenil kamarádskou náladu mezi soupeři. „Atmosféra na ploše byla elektrizující. Užili jsme si každý moment. Jsem šťastný, že Tamberi vyhrál. Byla to medaile, která mu v jeho životopise scházela. Zasloužil si, aby byl na vrcholu stupňů vítězů. Pracoval tvrdě a zaslouží si slavit.“

Baršim přitom sám útočil na unikátní možnost získat čtvrtý titul mistra svět v řadě. Ocenil ale vítězného soupeře. Tamberi se po několika letech opět představil s tváří dokonale vyholenou přesně do poloviny. A šel si za svým vysněným titulem. Po olympijském zlatu z Tokia a dvou titulech mistra Evropy je i mistr světa.

„Chtěl jsem přepsat historii a stát se prvním, kdo získá zlatou medaili na všech vrcholných závodech. Je to skvělý pocit. Stálo to za všechny ty oběti,“ radoval se Tamberi. „V kvalifikaci jsem se necítil dobře, ale to se ve finále vždycky změní. V něm se vždycky ukáže moje nové já, a vždycky tomu dám sto procent.“

Baršim si taky nestěžoval. Ke třem zlatým a jednomu stříbru přidal z mistrovství světa bronz.

„Podívejte se na mou kariéru, je opravdu úžasná. Jsem jediný skokan s takovou bilancí. Skoro mi to vhání slzy do očí,“ řekl Baršim.

Katařan Mutazz Essa Baršim (vlevo) zlato Gianmarcovi Tamberimu (vpravo) nezáviděl. Místo toho přímo na place slavil se synem
Katařan Mutazz Essa Baršim (vlevo) zlato Gianmarcovi Tamberimu (vpravo) nezáviděl. Místo toho přímo na place slavil se synem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud