Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bayern Mnichov čelí kritice kvůli partnerství s Rwandou: Co se fanouškům nelíbí?

Autor: OB

Německý fotbalový gigant Bayern Mnichov je opět pod palbou kritiky. Po nedávném ukončení sponzorské smlouvy s katarskými aerolinkami uzavřel bavorský tým další kontroverzní partnerství. Fanoušci a ochránci lidských práv z rozhodnutí vedení klubu zuří.

Bayern v květnu po dlouhodobém tlaku fanoušků ukončil kontroverzní sponzorskou smlouvu s Qatar Airways. Nová dohoda oznámená teprve nedávno ale přinesla nové protesty. Německý mistr totiž uzavřel partnerství se společností »Visit Rwanda«.

„Jsem touto spoluprací velmi potěšen. Náš tým může na africkém kontinentu sbírat další zkušenosti a pomáhat Rwandě ve sportovním růstu prostřednictvím projektů pro mládežnický fotbal,“ prohlásil klubový výkonný ředitel Jan-Christian Dreesen.

Jaké výhody ze spolupráce pro společnost plynou? Bude mít v den zápasu na LED tabulích v Allianz Areně nápis »Visit Rwanda« a také ve spolupráci s rwandským ministerstvem sportu zřídí fotbalovou akademii, která má »posílit a rozvíjet fotbal« v této africké zemi.

„Těším se na tuto novou, velmi vzrušující spolupráci. Budeme podporovat rwandské ministerstvo sportu v rozvoji mládežnických fotbalových programů, včetně našeho FC Bayern Youth Cupu. Chceme šířit 'Visit Rwanda' jako turistickou destinaci a zároveň vítáme nového partnera v naší obchodní síti," řekl člen výkonné rady Andreas Jung.

Tato dohoda se však nelíbí spustě fanoušků a je otázkou, jestli budou protestovat i v ochozech Allianz Arény při nadcházejícím domácím utkání. Proti této smlouvě se ohradila také Nadace pro lidská práva.

„Zatímco deklarované záměry Bayernu podporovat mládežnický sport a turistiku ve Rwandě jsou ušlechtilé, klub se spolčuje se zkorumpovaným režimem, který je zodpovědný za hrubé porušování lidských práv, invazní války a masová zvěrstva v sousední Demokratické republice Kongo. Je smutné, že klub propůjčuje svou prestiž další brutální diktatuře,“ stálo v jejich prohlášení.

Nutno dodat, že Bayern Mnichov není jediným týmem, který s touto organizací uzavřel partnerství. Před nimi se na spolupráci s “Visit Rwanda“ domluvil také Arsenal a Paris Saint-Germain. Přesný finanční přínos pro mnichovský klub nebyl zveřejněn. Předchozí smlouva s Qatar Airways však měla údajně hodnotu sta milionů dolarů.

Andreas Jung společně se zástupkyněmi "Visit Rwanda"
Andreas Jung společně se zástupkyněmi "Visit Rwanda"