Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřela legendární americká kulturistka: Pózovala i pro Playboy!

Autor: OB

Po neúspěšném boji s rakovinou žaludku zemřela průkopnice ženské kulturistiky Lisa Lyonová (†70). Stalo se tak pouze pár dní poté, co se informace o její nemoci dostala na veřejnost. Sportovkyně, známá také z televize, zemřela ve svém domě v Kalifornii.

První sport, kterému se rodačka z Los Angeles začala věnovat, bylo japonské bojové umění Kendo. Po nějaké době však našla zalíbení v činkách a začala se silovým tréninkem. V roce 1979 vyhrála historicky první mistrovství světa v ženské kulturistice, což byla jedna z pouze dvou soutěží, kterých se kdy Lyonová zúčastnila.

Hned o rok později pózovala pro magazín Playboy a stala se tak jednou z prvních kulturistek, která se dostala na titulní stranu některého ze známých časopisů. Tím její popularita značně stoupla a díky tomu dostala ženskou kulturistiku na sportovní mapu.

Lyonová využila tohoto úspěchu k přechodu do televize a objevila se v několika talk show. V osmdesátých letech také natočila tři filmy a údajně byla předlohou pro postavu Elektry z komiksů od Marvelu. V roce 1981 napsala knihu, ve které předala především ženám své zkušenosti v oblasti fitness.

Její úspěchy pak byly oceněny v roce 2000, když byla Lyonová uvedena do Mezinárodní kulturistické síně slávy. Filmová hvězda a legendární kulturista Arnold Schwarzenegger byl jejím fanouškem a dobrým přítelem. "Je nejlepší. Miluji ji," řekl v jednom z rozhovorů herec, který se nejvíce proslavil rolí Terminátora.

Arnold Schwarzenegger se s Lisou Lyonovou dobře znal, byl jejím fanouškem a často spolu trénovali.
Arnold Schwarzenegger se s Lisou Lyonovou dobře znal, byl jejím fanouškem a často spolu trénovali.