Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Slavný horolezec Messner, který (ne)zdolal všechny osmitisícovky: Sebrali mu rekord kvůli pěti metrům!

Autor: Václav Baumann

Od října 1986 se mohl chlubit, že jako první zdolal všech čtrnáct osmitisícových hor na světě – a navíc bez kyslíkové lahve. Teď ale Reinhold Messner (79) o tenhle unikát přišel!

Může za to nové měření uznávaného horského kronikáře Eberharda Jurgalského (70), který pomocí nových technologií zjistil, že nejméně u třech vrcholů je ten skutečný jinde. „To vede k tomu, že horolezci – a většinou nikoliv jejich vlastní vinou – nezakončili svou výpravu v nejvyšším možném bodě,“ píše Jurgalski.

Neviděl ho?

Největší problém se týká 8091 metrů vysoké Annapurny, tedy desáté nejvyšší hory světa, tyčící se ve středním Nepálu. Messner ji zdolal v dubnu 1985 tehdy neprobádanou severozápadní cestou, navíc v nepříznivém počasí. „Ale na vrcholu se mraky rozevřely a viděl jsem dokonce náš základní tábor!“ vzpomínal slavný Ital.

Tady ale přichází háček! Messner měl prý kromě svého startovního bodu hlavně vidět, že není na opravdovém vrcholu. „Od něj ho sice dělilo jen pět výškových metrů, ale zároveň také 65 metrů dlouhá a nepříjemná cesta,“ tvrdí nyní Jurgalski.

Šťastný muž

Guinnessova kniha rekordů proto následně rozhodla, že Messner o svá některá maxima přijde, což horolezce rozčílilo. „Je směšné, že někteří lidé používají mé jméno, aby ze sebe udělali důležité. Jde ti jen o peníze, viď?!“ pustil se nejprve do historika Jurgalského a pak už poněkud smířlivěji dodal: „Nemůžete mi sebrat rekord, o který jsem se nikdy nehlásil. Horolezectví je o dobývání, o zážitcích. A já můžu hrdě říct, že jsem šťastný muž!“

Messnerovi byly odebrány jeho rekordy
Messnerovi byly odebrány jeho rekordy