Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mistrovství světa vykoupené krví: Při přípravách zemřelo v Kataru více než 6500 dělníků!

Autor: ptr

Šokující číslo 6500 obětí zveřejnil britský The Guardian. Dlouho očekávané mistrovství světa ve fotbale, které se má v roce 2022 konat v asijském Kataru, nese nečekaně děsivou krvavou stopu.

Od počátku byla volba této pořadatelské země zpochybňována a dodnes se nezbavila silného stínu korupce. Rok a půl před začátkem už ale přípravy vrcholí a Katar je téměř připraven hostit největší svátek fotbalu. Krásné a moderní arény jsou ovšem vykoupeny tisíci lidských životů.

Není tajemstvím, že na stavební práce byli najímáni imigranti z výrazně chudších zemí, kteří byli ochotni přistoupit na zoufalé životní podmínky. Nejvíce dělníků pocházelo ze zemí jako Indie, Bangladéš, Nepál, Pákistán nebo Srí Lanka. Jen tyto státy počítají podle oficiálních údajů z velvyslanectví více než zmiňovaných 6500 mrtvých. Na stavbách ale pracovali i nemalé počty afrických imigrantů nebo Filipínců. Konečné číslo tak bude zřejmě ještě výrazně vyšší.

Během deseti let, kdy se šampionát připravoval, se v Kataru jako levná pracovní síla vystřídalo na dva miliony námezdních dělníků. Lidskoprávní mimovládní organizace Amnesty International vyzvala pořadatelskou zemi k nezávislému vyšetření úmrtí zahraničních pracovníků.

Al Wakrah v době, kdy na něm usilovně pracovali dělníci.
Al Wakrah v době, kdy na něm usilovně pracovali dělníci.