Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Peněžní odměna, jakou svět neviděl: Pořadatelé esportového turnaje podvedli vítězný tým!

Autor: TT

Profesionální hráči počítačové Battle Royale hry Fortnite nedostali zaplaceno za triumf na majorovém turnaji! Alespoň to tvrdí člen vítězného týmu, který skrze platformu X nařkl herní studio Epic Games z podvodného jednání. O jakou částku jde? A proč odměna nebyla vyplacena?

Pyrrhovo vítězství se promítlo i do světa e-sportu. Formální triumf se ve skutečnosti proměnil na prohru ve svých konečných důsledcích. Přestože hráčské duo Daniil "Putrick" Abdrakhmanov a Jegor "Swizzy" Lucika na přelomu letošního července a srpna zvítězilo na prestižním turnaji Fortnite Champion Series Major 3 (FNCS Major 3), tak se zdá, že je nakonec pořadatel vyřadil ze hry. Slíbenou prémii tak musel tento e-sportový tým oželet!

Prvně jmenovaný hráč si nespravedlnost nenechal líbit. A tak vyrazil na misi za velice tučnou peněžní odměnou. Žádný pokrok ale nenastal! Podle všeho podpora společnosti reaguje sotva jednou denně, záležitost prý nikdo příliš nezkoumá a stále dokolečka přichází naprosto identické odpovědi, díky čemuž se vše točí v začarovaném kruhu. Jak je pak vidno ze vzájemné e-mailové korespondence, hlavním problémem je, že Putrick i Swizy „pochází z oblasti s omezeným přístupem k cenám“. Co si pod tím vlastně představit?

Herní vývojář Epic Games, který má na svědomí populární titul Fortnite i organizaci onoho turnaje, takto označil Ruskou federaci po invazi na Ukrajinu, k níž došlo 24. února 2022. Totéž je uvedeno také v oficiálních soutěžních pravidel FNCS Major 3 v oddílech 2.6.2 a 2.6.3. Avšak Putrick si stále stojí za svým. Tvrdí, že neporušil vůbec nic, co by s nimi bylo v jakémkoliv rozporu.

„Je to proto, že máme ruské pasy a nemůžeme s tím nic dělat. Pouze ve Fortnite můžete vyhrát major a být takto podvedeni. Myslím, že je to poprvé v historii e-sportu,“ vyťukal naštvaně Putrick na klávesnici. „Chápu, že nemůžeme hrát ze zakázané země, ale já a Swizzy jsme hráli ze země, která má povoleno hrát a přijímat ceny z turnajů. Žijeme a hrajeme z Běloruska,“ stěžoval si dále prostřednictvím sociálně sítě X.

Epic Games sice zastavil veškerý obchod s Ruskem, ale právě Bělorusko na seznamu zakázaných zemích není a nepodléhá tak žádným sankcím, jako je tomu například v jiných sportech na mezinárodní scéně. Bankovní účet pak má Putrick zřízený v Kazachstánu. Ruští e-sportovci tak nehráli a ani nijak finančně nepřispívali regionu s omezeným přístupem k cenám, s čímž společnost argumentuje ve svých e-mailech.

A tak Рutrick veřejně viní Epic z toho, že ho podvedl o 200 000 dolarů (cca 4,6 milionů korun). Poukazuje přitom na jiného ruského hráče Fortnite – Danila Jakovenko s přezdívkou GXR Malibuca, kterému jsou odměny bez problémů vypláceny. Jak se však ukazuje, z právního hlediska je jeho situace zcela odlišná.

„Je mezi námi rozdíl. Jsem ruský občan, ale z právního hlediska jsem rezidentem Srbska. Strávil jsem zde již téměř 2 roky a hrál zde všechny turnaje. Abyste mohli být považováni za rezidenta, musíte být mimo Rusko alespoň 6 měsíců v roce,“ objasnil Malibuca prostřednictvím sítě X, kde vězí jádro pudla.

Vzhledem k vývoji situace na Ukrajině není jasné, zdali vůbec herní vývojář někdy v budoucnosti uvolní miliónovou výhru Putricka a Swizzyho, kterým právem náleží z pohledu výkonnosti. Jako jediné schůdné řešení se jeví dočasné zadržení kapitálu, dokud se situace nevrátí zpět do »normálu«. Přesto je finální rozhodnutí zcela na společnosti Epic Games, která má vše ve svých rukách, aniž by nad ní stál nějaký kontrolní orgán.

Aby toho nebylo málo, Putrick byl před nedávnem diskvalifikován z FNCS Copenhagen Lan. Kromě vysoké milionové odměny přišel o možnost účastnit se nového majorového turnaje. První ročník akce se zřejmě obejde bez Putricka a dalších Rusů, kteří rozhodně nemají ustláno na růžích ani v rámci esportu…

Daniil Abdrakhmanov alias Putrick tvrdí, že byl okraden o peněžní výhru z oficiálního turnaje ve hře Fortnite.
Daniil Abdrakhmanov alias Putrick tvrdí, že byl okraden o peněžní výhru z oficiálního turnaje ve hře Fortnite.