Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bývalý šéf F1 Ecclestone u soudu: Klíčové přiznání!

Autor: ČTK, pl

Ve světě motoristického sportu snad není člověka, který by neznal jméno Bernie Ecclestone (92). Někdejší boss nejprestižnější série závodů Formule 1 se kromě vůdčích schopností proslavil i několika skandály. Kvůli jednomu takovému nyní stanul před soudem, u kterého pronesl klíčové prohlášení ohledně finančních machinací.

Bývalý šéf formule 1 Bernie Ecclestone se u soudu v Londýně přiznal k daňovým podvodům. Známý miliardář čelí obvinění, že v letech 2013 až 2016 zatajil majetek v hodnotě 400 milionů liber (asi 12 miliard korun) ve fondech v Singapuru. Dosud vinu odmítal, proces měl začít 16. listopadu.

Ecclestone podle žalobců přiznal v roce 2015 pouze jeden trust v Singapuru, který byl vedený na jméno jeho dcery. Daňovým úřadům řekl, že mimo Velkou Británii žádné další trusty nemá. Nyní uvedl, že neměl jasno v tom, jak je strukturované vlastnictví příslušných účtů.

Za to, že se přiznal k daňovým podvodům, odešel Ecclestone od soudu s podmínkou. V rámci dohody doplatí na daních a penále více než 18 a půl miliardy korun.

V čele F1 stál Ecclestone od 70. let a řídil ji do roku 2017. Následně odstoupil z funkce generálního ředitele a většinovým vlastníkem práv se stala americká společnost Liberty Media.

Bernie Ecclestone s diktátorem Vladimirem Putinem
Bernie Ecclestone s diktátorem Vladimirem Putinem