Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bývalý závodník Massa chce žalovat F1: Za spiknutí požaduje desítky milionů eur!

Autor: OB

Brazilský jezdec Felipe Massa (42) nedávno prohlásil, že chce po Mezinárodní automobilové federaci (FIA) a vedení Formule 1 odškodnění za to, že mu byl v roce 2008 ukraden mistrovský titul. Před podáním žaloby teď právníci bývalého závodníka odeslali oběma organizacím dopis, ve kterém jsou napsány jejich požadavky.

Důvodem pro chystanou žalobu jsou události z Velké ceny v Singapuru, která se konala v roce 2008. Massa byl tehdy ve svém vozu Ferarri na prvním místě, když se v polovině závodu vyboural jiný brazilský jezdec Nelson Piquet. Tato havárie zavinila, že na trať musela vyjet safety car a kvůli ní přišel brazilský závodník o svůj náskok.

V pozdější fázi závodu pak udělali jeho mechanici chybu a z boxů ho vypustili s tankovací hadicí v nádrži. Toto zdržení posunulo Massu mimo bodované příčky, zatímco Lewis Hamilton skončil třetí, díky čemuž na konci sezóny získal o bod titul mistra světa právě na úkor Felipe Massy.

O rok později Piquet prozradil, že mu nehodu nařídilo vedení jeho stáje Renault, aby jeho kolega Fernando Alonso díky safety car dohnal svou ztrátu v závodě. Letos v březnu pak tehdejší šéf Formule 1 Bernie Ecclestone přiznal, že o zinscenované nehodě věděli mnohem dříve, než s touto informací Piquet vyšel na povrch.

„Rozhodli jsme se prozatím nic nedělat. Chtěli jsme sport ochránit a zachránit ho před obrovským skandálem. Massu lituji. Byl ošizen o titul, který si zasloužil, zatímco Hamilton měl všechno štěstí na světě a později vyhrál svůj první titul,“ uvedl Ecclestone.

Na základě tohoto prohlášení se Felipe Massa rozhodl za pomoci právníků získat od Formule 1 a Mezinárodní automobilové asociace odškodné.

„Pan Massa je právoplatným šampionem roku 2008 a F1 a FIA záměrně ignorovaly pochybení, které ho tohoto titulu zbavilo. Pan Massa není v této fázi schopen plně vyčíslit své ztráty, ale odhaduje, že pravděpodobně překročí desítky milionů eur,“ stálo v dopise, který poslali jeho zástupci oběma organizacím.

Na nové události už reagovalo i vedení FIA. „Záležitost je v procesu přezkoumávání a v této fázi nebudeme poskytovat žádné komentáře,“ uvedlo tiskové oddělení podle Reuters.

Nyní dvaačtyřicetiletý Felipe Massa už po své nejlepší sezóně v roce 2008 žádnou Grand Prix nevyhrál a po patnácti letech ve Formuli 1 svou kariéru před šesti lety ukončil.

Felipe Massa byl v roce 2008 okraden o titul mistra světa. Teď žádá odškodné
Felipe Massa byl v roce 2008 okraden o titul mistra světa. Teď žádá odškodné