Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cyklistický svět smutní: Jezdec (†20) zemřel přímo před lidmi!

Autor: OB

Tragická zpráva otřásla cyklistickým světem. Nizozemský závodník kanadského původu Mark Groeneveld (†20) zemřel v pondělí ráno v centru Hongkongu přímo před očima lidí. O této tragické události informoval jezdcův tým XSpeed United Continental.   

Groeneveld se o víkendu zúčastnil menšího závodu v Hongkongu, který ale kvůli technickým problémům nedokončil. Podle zprávy deníku Noordhollands Dagblad mladík zemřel několik hodin po konci celé akce, když se procházel městem. Mezi lidmi najednou zkolaboval a rychle přivolaným záchranářům se ho už nepovedlo oživit.

Jezdcův tým bezprostředně po incidentu oznámil, že se bude příčina smrti vyšetřovat, ale s největší pravděpodobností se jednalo o infarkt.  „Prvotní informace nasvědčují tomu, že šlo o infarkt. Nadále však celou situaci vyšetřujeme a zjišťujeme všechna fakta. Markově rodině budeme v tomto těžkém období co nejvíce nápomocni,“ píše kanadská stáj na sociálních sítích.

„Mark byl neuvěřitelná osobnost a vážený člen našeho týmu. Měl pozoruhodného ducha, vždy byl připraven přiložit ruku k dílu svým nakažlivým úsměvem a srdečnou povahou. Jeho přítomnost rozjasňovala naše dny a bude hluboce chybět všem, kteří měli tu čest ho poznat,“ dodal Groeneveldův tým.

Srdeční problémy v tomto fyzicky náročném sportu však nejsou žádnou novinkou. V minulosti už svou kariéru museli ukončit čtyři cyklisté. Sep Varnmarcke a Jarno Mobach kvůli srdeční slabosti, Nathan van Hooydonck kvůli prodělané zástavě srdce a Wesley Kader z důvodu infarktu.

Na start stejného závodu se postavil také český jezdec Zdeněk Štybar, který obsadil třetí místo a s největší pravděpodobností to byl jeho poslední závod v kariéře.

V Hongkongu zemřel mladý cyklista Marc Groeneveld
V Hongkongu zemřel mladý cyklista Marc Groeneveld