Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strach o Vlhovou před prvním svěťákem: Nemoc mi sebrala sílu!

Autor: TT

Účast slovenské olympijské vítězky z Pekingu v úvodním závodu Světového poháru je v ohrožení! Alpská lyžařka Petra Vlhová (28) se po nemoci horko těžko zapojuje do tréninkového procesu. V rozhovoru pro Sport Management Company pak prozradila podrobnosti o svém zdravotním stavu. Jaké jsou její šance na start?

Nový ročník Světového poháru začíná 28. října obřím slalomem žen v rakouském Söldenu, kde se na místní sjezdovce Rettenbach představí ta největší lyžařská esa současnosti, až tedy na pár výjimek. Zatímco čeští příznivci musí oželet účast Ester Ledecké (28) kvůli Super-G kategorii, slovenští fanoušci zase vyhlíží start své elitní závodnice Petry Vlhové (28), který je značně nejistý. Celková vítězka SP 2021 či zlatá medailistka ze ZOH 2022 před nedávnem prodělala angínu, což ji značně narušilo přípravu na úvod sezóny.

Ačkoliv je zmíněná nemoc často bagatelizována, ve vážných případech jde dokonce i o život. Naštěstí se zdá, že Slovenku akutní zánět krčních mandlí nepřemohl. „Je čas vrátit se na lyže, čeká nás náročný týden,“ napsala na svůj Instagram. Mermomocí se tak snaží dostat zpět do formy, v neděli se přesunula na ledovec Saas-Fe. „Momentálně se cítím velmi dobře, ale nemoc mě dost ovlivnila. Sebrala mi strašně moc sil, ale už se cítím mnohem lépe. Chci se vrátit na první závod, ale musíme být realisté,“ zachovala si rodačka z Liptovského Mikuláše střízlivý pohled.

„Nyní jdeme den po dni a uvidíme podle toho, jak se budu cítit. Od Argentiny jsem nelyžovala, protože se nám bohužel zhatily plány. Avšak uděláme vše, abych v Söldenu stála na startu a podala dobrý výkon,“ dívá se stále dopředu Vlhová. Podcenění zdravotní a fyzické kondice by mohlo znamenat budoucí obtíže. Söldenský obří slalom je považován za jeden z nejtěžších vůbec, neboť maximální sklon dosahuje až 68,2 % (34,3°). Jak tedy její naděje na účast vnímá ten nejpovolanější – její trenér Mauro Pini?

„Petra tvrdě pracovala, aby se dostala zpět do fyzické pohody a její tělo bylo opět silné a připravené na maximální zátěž. Má za sebou 4 dny plného tréninku v posilovně, takže mohu říci, že je připravena znovu vyrazit na sjezdovku a lyžovat. Na začátek si asi nebudeme moci dělat velká očekávání. Věřím však, že se v Söldenu nakonec objevíme. Petra chce absolvovat úvodní závody, aby byla co nejlépe připravená na ten další ve finském Levi," nastínil švýcarský kouč budoucí cíle celého »Tímu Vlha«.

Petra Vlhová naposledy lyžovala v Argentině… Nyní se po těžké nemoci pokouší o návrat.
Petra Vlhová naposledy lyžovala v Argentině… Nyní se po těžké nemoci pokouší o návrat.